Τραυματισμοί και προσαγωγές μεταναστών στη Χίο

Τραυματισμοί και προσαγωγές μεταναστών στη Χίο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο 24ωρο από την Πέμπτη το πρωί έως και τα ξημερώματα της Παρασκευής για τη Χίο, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια με τους μετανάστες στους δύο καταυλισμούς αλλά και στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, χθες τα ξημερώματα ακόμη 45 άτομα έφθασαν στο νησί από την Τουρκία. Σκάφος της Frontex εντόπισε περίπου στις 2 τη νύχτα λέμβο στη θαλάσσια περιοχή Χίου – Τσεσμέ, στην οποία επέβαιναν 45 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους διέσωσε και μετέφερε στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ., στην περιοχή του Χαλκειός, προκειμένου να καταγραφούν.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν προχθές το πρωί, όταν αραβόφωνοι και Αφγανοί άρχισαν να πετούν πέτρες μεταξύ τους. Το κλίμα ηρέμησε λίγο αργότερα με την παρέμβαση της αστυνομίας, ωστόσο οι συμπλοκές συνεχίστηκαν τόσο στον καταυλισμό της Σούδας, που βρίσκεται στα όρια της πόλης και φιλοξενούνται εκατοντάδες άτομα σε σκηνές, όσο και στο κέντρο της πόλης και μάλιστα την ώρα που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Συνολικά τραυματίστηκαν 6 άτομα και 12 προσήχθησαν, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τη μετακίνηση από τα δύο σημεία των καταυλισμών, προκειμένου να μη μετακινηθούν οι ομάδες μεταναστών που είχαν δημιουργηθεί με στόχο να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους. Παράλληλα, περιπολικά και αστυνομικοί βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης πραγματοποιώντας ελέγχους σε διερχόμενους μετανάστες.

Οι κάτοικοι της Χίου έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από αυτές τις εξελίξεις, ενώ και οι οικογένειες μεταναστών έφυγαν από τους καταυλισμούς λόγω της ανασφάειας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νησί έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομική δύναμη καθώς αναμένονταν επεισόδια λόγω του πολύμηνου εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, ενώ οι μεταναστευτικές ροές στα υπόλοιπα νησιά έχουν σχεδόν μηδενιστεί, στη Χίο συνεχίζουν να φθάνουν σχεδόν καθημερινά άτομα από την Τουρκία.

Για επανάληψη των ίδιων φαινομένων έκανε λόγο ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο νησί της Χίου, κατηγορώντας για ανεπάρκεια την κυβέρνηση. «Για πολλοστή φορά, θεατές στο ίδιο έργο και με τους ίδιους ρόλους: μια πολιτεία αδύναμη να επιβάλει την τάξη απέναντι σε κάθε παραβατικό μετανάστη και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες της Χίου. Ενας υπουργός ψευδόμενος και ανεπαρκής να υλοποιήσει μέτρα ουσιαστικής αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου – Ανατολικού Αιγαίου. Και μια κυβέρνηση ανίκανη να προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο όσων μπαίνουν στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή