Αυστηρό μήνυμα από το Βερολίνο προς την Αγκυρα

Αυστηρό μήνυμα από το Βερολίνο προς την Αγκυρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κάποιες θεμελιώδεις αρχές που προστατεύονται από το Σύνταγμα δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση, ούτε υπόκεινται σε ψηφοφορία. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η γερμανική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της Αγκυρας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθεί ψηφοφορία για την επαναφορά της θανατικής ποινής στα τουρκικά προξενεία ανά τη γερμανική επικράτεια. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εξαγγείλει επισήμως τέτοιου είδους δημοψήφισμα, αλλά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το βήμα αυτό βρίσκεται στα σκαριά.

«Είναι πολιτικά αδιανόητο να συμφωνήσουμε να γίνει ψηφοφορία στη Γερμανία για ένα μέτρο που αντιβαίνει σαφώς στο Σύνταγμά μας και στις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ. «Θεωρώ ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο». Ο Ζάιμπερτ σημείωσε ότι προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα μεταξύ των Τούρκων της Γερμανίας, ακόμη και μέσα στα τουρκικά προξενεία, απαιτείται άδεια από τις γερμανικές αρχές η οποία δεν θα χορηγηθεί. Στη Γερμανία ζουν 1,4 εκατ. άτομα με τουρκική υπηκοότητα που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και τα δημοψηφίσματα στην Τουρκία. Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν.

Wikipedia

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο της Αγκυρας έκρινε χθες σύννομη την απαγόρευση της μεγαλύτερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, Wikipedia, η οποία τέθηκε σε ισχύ στην Τουρκία το περασμένο Σάββατο. Η απαγόρευση βασίστηκε σε νέο νόμο, βάσει του οποίου αποκλείονται από το Ιντερνετ ιστοσελίδες των οποίων το περιεχόμενο θεωρείται χυδαίο ή απειλητικό για την εθνική ασφάλεια. Οι δύο σελίδες που προκάλεσαν την οργή των τουρκικών αρχών αναφέρουν ότι η Αγκυρα είχε ανοίξει διαύλους υποστήριξης των τζιχαντιστών στη Συρία. Το ίδρυμα Wikimedia, που διαχειρίζεται την εγκυκλοπαίδεια, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η απαγόρευση ολόκληρης της Wikipedia λόγω των δύο αυτών σελίδων είναι δυσανάλογη, επιχείρημα που απορρίφθηκε από το τουρκικό δικαστήριο. H απαγόρευση της Wikipedia ισχύει για όλες τις γλώσσες στις οποίες είναι μεταφρασμένη η εγκυκλοπαίδεια, ενώ δεν είναι προσωρινή, όπως ήταν προηγούμενες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς στο Facebook, το Twitter και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή