Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι γενικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αρχική απαισιοδοξία που πυροδοτήθηκε λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Λιγότερο από δύο μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, ο δείκτης Cac 40 στο Παρίσι έκλεισε χθες με κέρδη 1,12%, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,13%. Στο Μιλάνο, ο δείκτης Ftse-Mib ενισχύθηκε χθες κατά 1,48%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax αναρριχήθηκε χθες 0,55%, και 2,24% σε εβδομαδιαία βάση.

Λόγω του δημοσκοπικού προβαδίσματος του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και της επικράτησης του Ματέο Ρέντσι στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, έχουν εξασθενήσει οι φόβοι για μεγάλες και δραματικές πολιτικές ανατροπές στην Ευρωζώνη. Ακόμα και οι μετοχές των ενεργειακών κολοσσών BP και Royal Dutch Shell παρουσίασαν κέρδη 1,47% και 2,06%, αντίστοιχα, παρά τις αρχικές απώλειες που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης των τιμών του «μαύρου χρυσού». Ωθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσε και η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Το ποσοστό ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται στο 4,4%. Στη Wall Street, εν τούτοις, επικράτησαν ήπιες τάσεις κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τον δείκτη Dow Jones να παρουσιάζει οριακές απώλειες 0,09%. Πόλος έλξης για τους επενδυτές, εκτός του ότι φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος πολιτικών ανατροπών, είναι τα θετικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017. Σχεδόν οι μισές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δημοσιοποιήσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους. Και η κερδοφορία των περισσότερων εξ αυτών είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις της αγοράς.

Ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ, και εκτοξεύθηκε στο υψηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 62% στον Εμανουέλ Μακρόν έναντι 38% της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει εκφραστεί ανοικτά υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ευρωζώνη. Ειδικότερα, το ευρώ έφθασε χθες στο 1,0999 δολάρια. Αναλυτές θεωρούν πιθανόν να ενισχυθεί περαιτέρω το ευρώ, αλλά, βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. «Μια νίκη του Εμανουέλ Μακρόν θα επιτρέψει στους επενδυτές να στρέψουν εκ νέου την προσοχή τους στην Ευρωζώνη, η μακροοικονομική κατάσταση της οποίας είναι βελτιωμένη», σχολιάζει σε ανάλυσή της η Credit Agricole.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή