Χαμηλό βαρομετρικό σε ΣΥΡΙΖΑ

Χαμηλό βαρομετρικό σε ΣΥΡΙΖΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναλυτική και εκτενή αναφορά στα αντίμετρα και περιγραφή του οδικού χάρτη εξόδου από τα μνημόνια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος προς τους βουλευτές του κόμματός του τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, συμφωνία με την οποία πρέπει να ψηφίσουν οι βουλευτές στη Βουλή. Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν μουδιασμένο με έκδηλο τον προβληματισμό των βουλευτών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ζήτησαν διευκρινίσεις για την αντιστοίχιση μέτρων – αντιμέτρων και εξηγήσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά την εξειδίκευση μέτρων για το χρέος, που είναι το αντίβαρο στη δική τους υποχρέωση να ψηφίσουν τα μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί, με τις λιγότερες δυνατές πληγές, όπως ανέφερε. Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της όλο το προηγούμενο διάστημα και υποστήριξε τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης. Αν και αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση υποχώρησε σε κάποια σημεία, υποστήριξε ότι η συμφωνία έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, είναι ισορροπημένη και με «ανάσες για εκατομμύρια συμπολίτες». Ο πρωθυπουργός, όπως και προχθές, στο υπουργικό συμβούλιο, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική που η συμφωνία αυτή διαμορφώνει για την κυβέρνηση και για τον βασικό στόχο της, που, όπως είπε, είναι να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Βεβαίως, ενώ σε προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Τσίπρας και γενικότερα η κυβέρνηση υποδείκνυαν ως υπαίτιους για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης το ΔΝΤ και το Βερολίνο, χθες ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως «βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης αυτής της αξιολόγησης» την προσπάθεια της κυβέρνησης η συμφωνία να έχει «τις λιγότερες δυνατές πληγές». Και περιέγραψε τη στρατηγική της κυβέρνησης να πολιτικοποιήσει, όπως είπε, τη διαπραγμάτευση, να τη βγάλει από το «Χίλτον» και να την πάει σε συνόδους και στο Ευρωκοινοβούλιο για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πρότασή του να επιστρέψει άμεσα η κυβέρνηση με τη μορφή φοροελαφρύνσεων μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων, κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τα αντίμετρα και δήλωσε ότι στο τέλος του 2017 η κυβέρνηση θα διανείμει το πλεόνασμα, όπως έκανε στο τέλος του 2016. Τέλος, αναφέρθηκε στο αμέσως επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας διαμορφώνει ανοικτό ορίζοντα διετίας για την κυβέρνηση, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί για την παραγωγή έργου που θα αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών, προσδιορίζοντας ως τομείς προτεραιότητας την υγεία, την παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αιχμές

Αρκετοί βουλευτές πήραν τον λόγο ζητώντας διευκρινίσεις, ενώ άλλη μία φορά διακριτή ήταν η παρέμβαση του πρώην υπουργού, Νίκου Φίλη, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ότι η συμφωνία κρατάει τη χώρα σε μνημονιακό πλαίσιο, ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο εφαρμογής των αντιμέτρων, ενώ άφησε αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν σε σχέση με τις υποθέσεις Καλογρίτσα και Σαββίδη. Από αρκετούς βουλευτές υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ανακούφιση των πλέον αδυνάμων, ενώ η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης της κοινωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ανέλαβαν να απαντήσουν στα ζητήματα που ετέθησαν. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αστειεύθηκε, λέγοντας ότι εάν υπάρξει υπέρβαση των στόχων η κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το πλεόνασμα και θα μπορούσε ακόμα και να το διαθέσει στους οπαδούς του… ΠΑΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή