«Ο στόχος για 1,5 εκατ. Κινέζους τουρίστες μπορεί να υλοποιηθεί στα επόμενα χρόνια»

«Ο στόχος για 1,5 εκατ. Κινέζους τουρίστες μπορεί να υλοποιηθεί στα επόμενα χρόνια»

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως και 1,5 εκατ. Κινέζοι τουρίστες θα μπορούσαν σε λίγα χρόνια να επισκέπτονται την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σιαν Τζιανόνγκ (ή Τζιμ, στη δυτική του εκδοχή), senior αντιπρόεδρο του ομίλου Fosun και επικεφαλής των τουριστικών δραστηριοτήτων του ιδιωτικού κινεζικού κολοσσού, που βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.

Μιλώντας για το Ελληνικό, όπου η εταιρεία του είναι βασικός επενδυτικός εταίρος, ο κ. Σιαν εξηγεί στην «Κ» ότι δεν πρόκειται απλώς για μία μεγάλη εξέλιξη στην αγορά ακινήτων. «Θα δημιουργήσουμε έναν νέο προορισμό. Θα προσελκύσουμε όχι απλώς Ευρωπαίους, αλλά και πολλούς Κινέζους». Η εταιρεία του, εξηγεί, συμμερίζεται την εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας ότι «δεν είναι μακριά η ημέρα» που ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δεκαπλασιαστεί, από 150.000 που είναι σήμερα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σιαν, μπορεί να γίνει σε πέντε χρόνια «ή και ταχύτερα», αν προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας χαρακτηρίζει «πολύ θετική» για την ελληνική οικονομία τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Αυτή η συμφωνία δίνει στην Ελλάδα μία εξαιρετική ευκαιρία για να αναπτυχθεί», σημειώνει. Σε ερώτηση μάλιστα αν θεωρεί ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμερίζεται πλέον οριστικά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο κ. Σιαν εκπλήσσει με την απάντησή του. «Εμείς ποτέ δεν ανησυχούσαμε», λέει. «Ακόμη και το 2011, σε μία πολύ πιο δύσκολη περίοδο, όταν πολλοί ξένοι επενδυτές εγκατέλειψαν την Ελλάδα, εμείς επενδύσαμε στη Folli Follie. Ηταν μία πολύ σωστή κίνηση».

Πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα στο πλαίσιο της στρατηγικής «Μία ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας, την οποία θα επισκεφθεί εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας στα μέσα του μήνα; «Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός κόμβος της στρατηγικής», απαντάει, υπογραμμίζοντας τη μακρά ιστορική πορεία των δύο χωρών, που αποτελεί το θεμέλιο «των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ τους».

Ωστόσο, η ευόδωση αυτού του οράματος εξαρτάται ζωτικά από το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, το οποίο εξακολουθεί να είναι κάθε άλλο παρά εύκρατο και προβλέψιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Λίγες ώρες πριν συναντηθούμε με τον κ. Σιαν, η «Κ» αποκάλυψε νέα υπουργική απόφαση που ζητούσε επανεξέταση ορισμένων κτιρίων εντός της έκτασης για να κριθεί αν είναι διατηρητέα. Το θέμα λύθηκε ταχέως με αναδίπλωση της αρμοδίας υπουργού, αλλά η εικόνα που δημιουργεί, για πολλοστή φορά, είναι μιας κυβέρνησης απρόθυμης ή ανίκανης να στηρίξει τις επενδύσεις – ακόμη και αυτές με τεράστιες προοπτικές απασχόλησης και αναβάθμισης μιας περιοχής.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό και αν έχει θέσει το θέμα σε στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Σιαν τοποθετείται διπλωματικά. «Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στην Ελλάδα, τοπικά θέματα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους οι Ελληνες. Για εμάς δεν δημιουργεί πρόβλημα και πιστεύουμε στην επένδυσή μας». Πώς συγκρίνεται το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η Fosun έχει επενδύσει; «Η κάθε χώρα έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Δεν μπορεί να πει κάνεις ότι η μία είναι καλύτερη από την άλλη για κινεζικές επενδύσεις».

Ο κ. Σιαν αναφέρεται σε περαιτέρω τουριστικές επενδύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία του στην Ελλάδα. Οπως λέει, η Club Med, η γαλλική εταιρεία που έχει περάσει στα χέρια της Fosun, θα ανοίξει «στο εγγύς μέλλον» ένα νέο θέρετρο στην Ελλάδα («αναζητούμε την κατάλληλη τοποθεσία»), το οποίο ενδεχομένως να ακολουθήσει δεύτερο. Μιλάει επίσης για την κοινοπραξία στην Κίνα μεταξύ της Fosun και της Thomas Cook, που «ετοιμάζει πακέτα ταξιδιωτικών υπηρεσιών προς την Ελλάδα» για Κινέζους επισκέπτες, «τα οποία θα αρχίσουν να πωλούνται πολύ σύντομα».

Ο αντιπρόεδρος της Fosun σχολιάζει και το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Εκτός από την απευθείας σύνδεση Αθήνας – Πεκίνου, που αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, αποκαλύπτει στην «Κ» ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την China Eastern –την τρίτη μεγαλύτερη κινεζική αεροπορική εταιρεία– και τους ωθούμε να βάλουν απευθείας δρομολόγιο μεταξύ Σαγκάης και Αθήνας. Αν πουλήσουμε αρκετά ελληνικά πακέτα, ίσως το κάνουν!».

Για την ασφαλιστική αγορά, όπου η Fosun είναι ένας από τους μνηστήρες για την Εθνική Ασφαλιστική, ο κ. Σιαν δήλωσε αναρμόδιος για να τοποθετηθεί.

Η Ευρώπη στην Κίνα

Η Fosun είναι μια πραγματικά πολυεθνική εταιρεία. Το 1/3 του ενεργητικού της βρίσκεται εκτός Κίνας, όπως αναφέρει ο κ. Σιαν, με την Ευρώπη να αποτελεί προνομιακό πεδίο εξαγορών. «Η λογική μας είναι να σεβόμαστε την κουλτούρα των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε και κρατάμε το υφιστάμενο μάνατζμεντ – δεν προσπαθούμε να τις κάνουμε κινεζικές», τονίζει.

Για την Ευρώπη, συγκεκριμένα, εξηγεί τη στρατηγική του ομίλου: «Είδαμε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρειάζονταν μια νέα αγορά. Διαθέτουν προϊόντα, κορυφαία brands, αλλά όλες οι αγορές στην Ευρώπη είναι κορεσμένες. Αρα η στρατηγική μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που είχε δημιουργήσει η ραγδαία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για να φέρουμε τις εταιρείες της Ευρώπης στην Κίνα. Εχουμε επενδύσει σε πολλούς κλάδους –τουρισμό, ασφάλειες, υγεία, ποδόσφαιρο– με σκοπό πάντα να επωφεληθούν οι εταιρείες αυτές από την κινεζική αγορά».

Το κορυφαίο στέλεχος της Fosun χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Folli Follie: Η ελληνική εταιρεία ειδών πολυτελείας «είχε παρουσία στην Κίνα ήδη για 10 χρόνια πριν από τη δική μας επένδυση το 2011, αλλά είχε ανοίξει λιγότερα από 100 καταστήματα. Σήμερα, έχει ξεπεράσει τα 250 καταστήματα». Η Club Med, προσθέτει, έχει ανοίξει πέντε θέρετρα στην Κίνα μετά την εξαγορά της από την Fosun το 2015.

Συνδέεται η στρατηγική αυτή με την ευρύτερη στροφή της κινεζικής οικονομίας από τις εγχώριες επενδύσεις και τις εξαγωγές στην ενίσχυσης της καταναλωτικής ζήτησης στο εσωτερικό; «Ναι. Η ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων 20 ετών έχει μεταφραστεί σε αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και σε αλλαγή των συνηθειών τους. Εχουν πιο υψηλές απαιτήσεις τώρα, σε ποιότητα και εύρος επιλογής, ιδιαίτερα στη διατροφή, τη μόδα και τα ταξίδια, κι εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε αυτή τη νέα ζήτηση που υπάρχει».

Ανησυχεί για το ενδεχόμενο χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κίνα, λόγω της συσσώρευσης χρεών στην αγορά ακινήτων, ειδικά στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα; «Κάθε χρόνο μιλάμε για τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας. Δεν θεωρούμε ότι η κινεζική οικονομία θα αντιμετωπίσει κάποια κατάρρευση. Είναι φυσικό να υπάρχει μια επιβράδυνση, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες περιοχές δεν θα μετατραπούν σε εθνική κρίση».

Η «Κ» έθεσε και ένα ερώτημα για την πολιτική κατάσταση στην Κίνα – και ειδικότερα την ευρεία, πολιτικοποιημένη εκστρατεία κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της οποίας, τον Δεκέμβριο του 2015, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και πρόεδρος της Forsun Γκουό Γκουαντσάνγκ ανακρίθηκε από τις Αρχές. Η σύντομη απουσία του τότε είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους μετόχους της εταιρείας. Ο κ. Σιαν δεν ήθελε να σχολιάσει την υπόθεση. Περιορίστηκε να πει ότι «η διαφθορά δεν είναι ένα αποκλειστικά κινεζικό φαινόμενο» και ότι η «κυβέρνηση τηρεί πολύ αυστηρή στάση απέναντι στη διαφθορά», γεγονός που «είναι καλό για την οικονομία και τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή