Απόπειρα δολοφονίας του Κιμ καταγγέλλει η Β. Κορέα

Απόπειρα δολοφονίας του Κιμ καταγγέλλει η Β. Κορέα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σφίγγουν τον κλοιό των στρατιωτικών και πολιτικών πιέσεων στη Βόρεια Κορέα, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ισχυρίζεται ότι απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, από τη CIA και την υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, IS. Σε δήλωση του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας αναφέρεται ότι η CIA και η IS στρατολόγησαν, το καλοκαίρι του 2014, έναν πολίτη της χώρας, ο οποίος εργαζόταν στη Ρωσία, με αποστολή να δολοφονήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν μετά την επιστροφή του στη χώρα του.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι πράκτορες της Νότιας Κορέας παρέδωσαν στο εν λόγω άτομο 20.000 δολάρια και εξοπλισμό δορυφορικής επικοινωνίας προκειμένου να σκοτώσει τον Κιμ στη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης με χρήση βιολογικού όπλου.

Στις 15 Απριλίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέστη σε ετήσια στρατιωτική παρέλαση, ενώ δέκα ημέρες αργότερα επιθεώρησε μεγάλη άσκηση μονάδων πυροβολικού. Μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε υπάρξει αντίδραση από την Ουάσιγκτον ή τη Σεούλ για τις καταγγελίες της Πιονγιάνγκ. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέιο βρέθηκε στη Σεούλ για διαβουλεύσεις με τους ιθύνοντες της IS γύρω από την κατάσταση στη χερσόνησο.

Στο μεταξύ, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρακτικά ομόφωνα (419-1) απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας λόγω της παραβίασης, από την πλευρά της, αποφάσεων του ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα. Οι κυρώσεις αφορούν τη ναυπηγική βιομηχανία και εταιρείες τρίτων χωρών που έχουν συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, κάτι που απειλεί να βλάψει κυρίως τα κινεζικά συμφέροντα. Η απόφαση της Βουλής πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία προτού σταλεί προς υπογραφήν στον πρόεδρο Τραμπ, ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή