H Μαρίν Λεπέν εκμεταλλεύεται το φύλο της

H Μαρίν Λεπέν εκμεταλλεύεται το φύλο της

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Μαρίν Λεπέν δείχνει λίγο πόδι, ή μάλλον λίγο μπούτι, σε μια προεκλογική αφίσα που συμπυκνώνει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τη γυναικεία ταυτότητά της στον δύσκολο αγώνα για τη γαλλική προεδρία. Συνεργάτες της χαρακτήρισαν τη φωτογραφία απάντηση στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και ως έμπρακτη υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών να ντύνονται όπως θέλουν.

Η έμφαση στο φύλο της Λεπέν είναι μια σημαντική τακτική στροφή στην εκστρατεία, καθώς το κόμμα επιχειρεί να έλξει όλο και περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους και να δώσει πιο ήπια εικόνα του κόμματος-παρία της γαλλικής πολιτικής. Η αφίσα αποτελεί έμπρακτη εκμετάλλευση του φεμινισμού στην υπηρεσία της ισλαμοφοβίας.

Ενα από τα προεκλογικά βίντεο εμφανίζει τη Λεπέν ως ισχυρή γυναίκα της διπλανής πόρτας –μητέρα, δικηγόρο και πατριώτισσα– πατώντας στο γεγονός ότι το σύμβολο της Γαλλίας είναι μια γυναίκα, η Μαριάν. Εξάλλου, το επίθετο Λεπέν δεν εμφανίζεται, αφήνοντας σκέτο το Μαρίν, ώστε να τηρηθούν αποστάσεις από το τοξικό επώνυμό της.

Προεκλογικό φυλλάδιο με αισθητική γυναικείου περιοδικού την δείχνει να κρατάει ένα από τα τρία παιδιά της και γράφει «Οι γυναίκες μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα την αδικία και να υπερασπιστούν τους πιο αδύναμους». Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Επικοινωνίας Κριστιάν Ντελπόρτ, οι συνεχείς αναφορές στη μητρότητα έχουν ώς ένα βαθμό βοηθήσει στον εξαγνισμό της εικόνας του κόμματος. «Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ακόμη και δημοσιογράφοι άρχισαν να αναφέρονται σ’ αυτήν ως Μαρίν», είπε. «Με τη στρατηγική της γυναίκας που προστατεύει και παρηγορεί, μας κάνει να ξεχνάμε ότι στα μεγάλα θέματα, όπως είναι η μετανάστευση, δεν έχει αλλάξει θέσεις». 

Πολλές Γαλλίδες πολιτικοί την κατηγορούν για οπορτουνισμό, δεδομένου ότι ουδέποτε υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών. «Για μένα το να σηκώνει η Λεπέν τη σημαία των γυναικών δεν λέγεται φεμινισμός, λέγεται νεποτισμός», είπε η υπουργός Προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σαρκοζί, Βαλερί Πεκρές. Η Λεπέν πήρε το χρίσμα της ηγεσίας του κόμματος από τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου επί 13 χρόνια, η Λεπέν είχε την ευκαιρία να ψηφίσει 59 προτάσεις που προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά ψήφισε μόνον τις 3.

Κάλυψη χάσματος

Η Λεπέν έδωσε διαφορετικό προσανατολισμό στο κόμμα της, εκδιώκοντας τον πατέρα της και αποκηρύσσοντας τις αντισημιτικές του θέσεις. Πέραν τούτου, όμως, η στρατηγική της στο θέμα του φύλου θεωρείται ένας από τους λόγους της εκλογικής ανόδου του κόμματος.

Εκλογική ανάλυση των αποτελεσμάτων του Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές του 2012 έδειξε ότι η Λεπέν κάλυψε ένα χάσμα, καταφέρνοντας για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια να έλξει παρόμοιο αριθμό γυναικών και ανδρών ψηφοφόρων. Τη στήριξαν ιδιαίτερα γυναίκες που εργάζονται σε χαμηλά αμοιβόμενες θέσεις που απαιτούν χαμηλά προσόντα, π.χ. ταμίες καταστημάτων. «Είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι έχει τρία παιδιά, ότι συζεί χωρίς να είναι παντρεμένη, ότι έχει πάρει δύο διαζύγια», είπε η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Science Po, ειδικευμένη στη γαλλική Δεξιά, Νόνα Μάγερ. «Δίνει την εικόνα μιας σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας που ασχολείται με την πολιτική».

Συνολικά πάντως, η γαλλική πολιτική παραμένει άκρως ανδροκρατούμενη, όπως λέει η Πεκρές και η πρώην συνάδελφός της στο υπουργικό συμβούλιο Ναταλί Κοσισκό-Μοριζέ. Μόλις το 27% των βουλευτών και το 25% των γερουσιαστών είναι γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή