Γαλλία: «Υπάρχει βαθιά αίσθηση δυσφορίας με τη μορφή της δημοκρατίας»

Γαλλία: «Υπάρχει βαθιά αίσθηση δυσφορίας με τη μορφή της δημοκρατίας»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το αξιοσημείωτο στην προεκλογική γαλλική προεκλογική εκστρατεία που έληξε χθες, δεν ήταν μόνο οι άγριες αντιπαραθέσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν στο ντιμπέιτ της Τετάρτης ή στους προπηλακισμούς υποψηφίων, με τελευταίο παράδειγμα την αποτυχημένη προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να εμφανιστεί, χθες, στον καθεδρικό ναό της πόλης Ρεν (Reims). Το καινούργιο των εκλογών αυτών είναι η έκφραση της απόρριψης της πολιτικής τάξης, που αποκρυσταλλώθηκε στο γεγονός ότι τα δύο παραδοσιακά κόμματα απουσιάζουν από τον δεύτερο γύρο.

Μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου ερευνών CNRS έδειξε ότι το 71% των πολιτών θεωρεί τις διαφορές ανάμεσα στους απλούς πολίτες και στις ελίτ τις σημαντικότερες από τις διαφορές μεταξύ των πολιτών. Η στάση αυτή δεν παρατηρείται μόνο στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα αλλά είναι διαδεδομένη σε ολόκληρη τη γαλλική κοινωνία. «Η δυσφορία με τη μορφή που λαμβάνει σήμερα η δημοκρατία στη χώρα υπερβαίνει κατά πολύ τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε στην εφημερίδα Les Echos ο διευθυντής ερευνών του CNRS, Λικ Ρουμπάν.

Η απροσδόκητη εκλογική επιτυχία του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο ήταν μια αποτύπωση της διάθεσης αυτής, καθώς μία από τις κεντρικές υποσχέσεις του Μελανσόν ήταν η επανίδρυση της γαλλικής δημοκρατίας. «Οι ρίζες του κακού παραμένουν. Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση δυσφορίας με τη μορφή της δημοκρατίας» σημείωσε ο σχολιαστής της εφημερίδας Ερίκ Λε Μπουσέ. Ο Λε Μπουσέ σημειώνει ότι η κενότητα του λαϊκιστικού λόγου έγινε εμφανής στην τηλεοπτική αναμέτρηση της Τετάρτης ανάμεσα στη Λεπέν και στον Μακρόν, ενώ στις ΗΠΑ, πολλοί απ’ όσους ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ ίσως έχουν δει πλέον ότι η κυβερνητική του πρακτική δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκιστικές υποσχέσεις του. Ομως, ο σχολιαστής επισημαίνει ότι τίποτα απ’ όλα αυτά, ούτε η αναμενόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αύριο, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό.

Διαδήλωση μαθητών

Χθες, η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας είχε μαθητές να διαδηλώνουν στο κέντρο του Παρισιού εναντίον και των δύο υποψηφίων. «Ούτε η Λεπέν ούτε ο Μακρόν μας ικανοποιούν, αν και το Εθνικό Μέτωπο είναι χειρότερο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστοφέρ, 18 ετών, μαθητής της τελευταίας τάξης του Λυκείου Κολμπέρ στο Παρίσι: «Κάθε πέντε χρόνια, προσπαθούν να μας φοβίσουν με το σκιάχτρο του Εθνικού Μετώπου, αλλά δεν θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα του δημοκρατικού μετώπου που μας σερβίρουν κάθε φορά. Κανένας υποψήφιος δεν έχει νομιμοποίηση, εμείς οι μαθητές Λυκείου δεν αισθανόμαστε ότι εκπροσωπούμαστε».

Την ίδια ώρα, η Λεπέν βρισκόταν με τη συνοδεία της στην πόλη Ρεν, όπου πλήθος φώναξε συνθήματα εναντίον της, υποχρεώνοντάς την να βγει από τον καθεδρικό ναό της πόλης μέσω πλάγιας πόρτας ,καλύπτοντας το κεφάλι της. «Οι υποστηρικτές του κ. Μακρόν λειτουργούν βιαίως παντού, ακόμη και σε ιερά μέρη, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια», έγραψε η Λεπέν στο twitter. O Μακρόν αντιθέτως αναμενόταν να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία με συνέντευξη στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart, στοχεύοντας σε ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο μπορεί να ψήφισαν τον αριστερό Μελανσόν και σήμερα αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην αποχή και στην ψήφο προς τον Μακρόν. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στον πύργο του Αϊφελ, μετά την επιτυχημένη αναρρίχηση μελών της Greenpeace που ανήρτησαν πανό με τις λέξεις «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» και «Αντισταθείτε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή