Καμμένος: Οι εμμονές της Τουρκίας είναι επικίνδυνες

Καμμένος: Οι εμμονές της Τουρκίας είναι επικίνδυνες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ανιστόρητες και επικίνδυνες εμμονές της Τουρκίας» που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει έκανε λόγο χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος σε τελετή παράδοσης ξιφών στους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, όπου παρευρέθη συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε διεκδικήσεις της Αγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά «και της αδελφής μας Κύπρου», μιλώντας συγκεκριμένα για «μη τήρηση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FΙR Αθηνών και τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, των χωρικών υδάτων της Ελλάδος και της Κύπρου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις απειλές «με στρατηγική ψυχραιμία» και επανέλαβε ότι ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της Αθήνας «έχει ισχυρά θεμέλια» από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Από την Αθήνα δόθηκε και μια σαφής, πλην έμμεση, απάντηση στην τουρκική NAVTEX, η οποία περιέκλειε το Καστελλόριζο για τη χρήση ανθυποβρυχιακού καλωδίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή. Ο γενικός επιθεωρητής Στρατού και υπαρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Ν. Μανούρης, επισκέφθηκε και τα τρία φυλάκια που υπάρχουν στα ισάριθμα νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο, Ρω και Στρογγύλη), όπου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διαπίστωσε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων που εδρεύουν εκεί. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η δέσμευση του Καστελλόριζου από τους Τούρκους (για «παρέαση κροτάλων», όπως χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη δράση, η οποία προβλέπει τη μεταφορά ενός υποβρυχίου καλωδίου μήκους αρκετών εκατοντάδων μέτρων) αποτελεί συνήθη –αν και μη αποδεκτή– αντίδραση, από την τουρκική πλευρά, κυρίως όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει ελληνική δραστηριότητα στην περιοχή.

Φωτοβολταϊκά τόξα

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες από το ΓΕΣ δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών τόξων και μιας ανεμογεννήτριας στις νήσους Κίναρος και Λέβιθα, οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά της Αμοργού. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αποτελεί μέρος της προσπάθειας ενίσχυσης αλλά και δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας σε μικρές νησίδες του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ περίπου δύο εβδομάδων τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήση της Κινάρου. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας υπάρχει μια «μάχη σημειολογίας», η οποία προς το παρόν είναι απολύτως ελεγχόμενη, είναι ωστόσο απολύτως δηλωτική του κλίματος που υπάρχει στο Αιγαίο και των κινδύνων που υπάρχουν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από το υπουργείο Εξωτερικών, το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη διαχείριση των σχέσεών μας με τη γείτονα, τηρείται σιγή ιχθύος στο δόγμα που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες ο ίδιος ο υπουργός Ν. Κοτζιάς περί προσεκτικών χειρισμών. Ο κ. Κοτζιάς ασχολείται ιδιαίτερα και με την κατάσταση στη Βαλκάνια. Στο πλαίσιο των τελευταίων, σχετικών επαφών του, ήταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς πρωταγωνιστές στα Σκόπια, αλλά και η χθεσινή συνάντησή του με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Ενβέρ Χοτζάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή