Μεταφέρεται η δίκη της Χ.Α. σε αίθουσα του υπουργείου Υγείας

Μεταφέρεται η δίκη της Χ.Α. σε αίθουσα του υπουργείου Υγείας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χώρο που ανήκει στο υπουργείο Υγείας θα μεταφερθεί προσεχώς η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη παρέλθει δύο χρόνια από την έναρξη της δίκης, έχουν πραγματοποιηθεί 150 συνεδριάσεις και έχουν εξεταστεί 85 μάρτυρες, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμη «λύσει» το ζήτημα που έχει εξαρχής προκύψει με τη δικαστική αίθουσα και το οποίο έχει πολλάκις απασχολήσει το ίδιο το δικαστήριο, τους διαδίκους, αλλά και τον Τύπο.

Οπως έκανε χθες γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης μέσω ανακοίνωσης, «ήδη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προκειμένου να παραχωρηθεί κατάλληλος χώρος, κυριότητας του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε η δίκη να διεξαχθεί απρόσκοπτα και χωρίς αναβολές». Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται, πάντως, ότι «από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα του χώρου διεξαγωγής της δίκης των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής».

Αιτία για την παρέμβαση του υπουργού αποτέλεσε η επισήμανση ενός εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε για τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της δίκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης απεμπολεί την εκτελεστική του εξουσία, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο της Αθήνας».

Η επισήμανση έγινε από τον δικηγόρο των Αιγύπτιων ψαράδων Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα διεξαγωγής της δίκης στο φυσικό της τόπο, δηλαδή το Εφετείο Αθηνών, αλλά και στο ζήτημα της δημοσιοποίησης της δίκης. «Η διάρκεια της δίκης είναι αντιμέτωπη με τον όγκο της δικογραφίας, όμως η συνεκδίκαση είναι ενιαία για να φανεί η δράση της οργάνωσης και να μην κριθούν οι επιθέσεις ως μεμονωμένες περιπτώσεις», εξήγησε ο δικηγόρος και συνέχισε: «Οι χρυσαυγίτες σκόπιμα και μεθοδευμένα κάνουν επεισόδια για να επιτευχθεί η μεταφορά της δίκης στον Κορυδαλλό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απεμπολεί την εκτελεστική του εξουσία, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού σημαίνει έλλειψη δημοσιότητας».

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του 24χρονου φοιτητή που δέχθηκε δολοφονική επίθεση από μετακλητό υπάλληλο της Βουλής ο οποίος ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής.

«Δεν περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για να καταλήξουμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Διαθέτει ηγετική ομάδα, μέλη και δράση, η οποία είναι η ωμή βία και τα εγκλήματα, και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε. Ετσι θα αφυπνίσουμε και τον τελευταίο πολίτη», είπε σε παρέμβασή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή