Ν.Δ.: Πλεόνασμα θράσους

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν περίμεναν να ακούσουν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στον τρίτο όροφο της Πειραιώς για να επιβεβαιώσουν την επίθεση που θα δεχόταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για την άρνησή του να ψηφίσει τα αντίμετρα. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε προληπτικά να καταθέσει τη δική του πρόταση για την απόδοση μέρους της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2016, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί (αρνητικά) και παρέχοντας επιχειρήματα για την καταψήφιση των αντιμέτρων στα «γαλάζια» στελέχη.

Αναμενόμενη ήταν και η επιλογή του κ. Τσίπρα –ο οποίος επιλέγει να καταθέσει το πακέτο σε χωριστά άρθρα για να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα στη Ν.Δ.– να αναφερθεί σε «τζάμπα μαγκιές», σε μια προσπάθεια να θυμίσει όσα είχε πει προ εβδομάδων ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκαλώντας μίνι κρίση στο «γαλάζιο» στερέωμα. Η Πειραιώς απάντησε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «πλεόνασμα θράσους» και έσπευσε να θυμίσει ότι και τον περασμένο Μάιο είχε μιλήσει για κλείσιμο ενός κύκλου ο οποίος υποτίθεται ότι θα σήμαινε και το τέλος των δύσκολων αποφάσεων. «Ο Τσίπρας αγαπάει τους φτωχούς, γι’ αυτό φροντίζει να γίνονται διαρκώς περισσότεροι. Eχει το θράσος να μιλάει για αντίμετρα, όταν, για να ενεργοποιηθούν, ύστερα από τρία χρόνια, πρέπει να στύψει σαν λεμονόκουπα όλους τους Ελληνες», αναφέρεται στο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι απλώς το «προσεχώς» όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο δεκαήμερο, στην πορεία προς την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βγάζει τα στελέχη σε πορεία προς τις νομαρχιακές οργανώσεις ανά την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις βαριές συνέπειες της συμφωνίας και τι σημαίνουν για τον κάθε πολίτη. Στην εκστρατεία θα μετάσχει, εξάλλου, ο ίδιος, τόσο με συνεντεύξεις όσο και με μίνι περιοδείες στο Λεκανοπέδιο. Θα προηγηθεί την ερχόμενη Τρίτη η παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπου αναμένεται να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα που αποτελούν τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και τα οποία υποθηκεύουν το μέλλον (και της επόμενης κυβέρνησης) και να συσπειρώσει τα στελέχη του επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Για τα δεύτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επαναλάβει ότι δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει την «κοροϊδία» που αποτελεί τον «φερετζέ» ενός σκληρού πακέτου μέτρων.

Στο οπλοστάσιο της «γαλάζιας» αντεπίθεσης θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε δύο μνημόνια σε δύο χρόνια, ο λογαριασμός του συνόλου των κυβερνητικών μέτρων που ισοδυναμεί με 8,5 φορές τα μέτρα που προέβλεπε το email Χαρδούβελη, καθώς και το επιχείρημα ότι τα νέα μέτρα πλήττουν τους πιο αδυνάμους. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πειραιώς, οι συντάξεις κόβονται μεσοσταθμικά κατά 9% μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, όπερ σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι χάνουν δύο συντάξεις – μία μέσω της μείωσης και άλλη μία μέσω της μείωσης του αφορολογήτου.

Για τη Marfin

Την τραγωδία της Marfin μνημόνευσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με σχόλιό του στο Twitter, όπου θύμιζε ότι οι Π. Ζούλια, Α. Παπαθανασοπούλου και Ε. Τσακάλης χάθηκαν πριν από επτά χρόνια και ότι «χρέος μας είναι να βρεθούν και να λογοδοτήσουν και οι ένοχοι». Δεν ήταν η μόνη κίνηση. Την ξεχασμένη επέτειο της Marfin θύμισε και η ΟΝΝΕΔ, καθώς στελέχη της βρέθηκαν χθες έξω από την τράπεζα εις μνήμην των θυμάτων.

Καμία συμφωνία για ΜΜΕ εις βάρος Δημοσίου

Σαφή θέση στα δημοσιεύματα τα οποία σχετίζονται με συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν αγορές εκδοτικών συγκροτημάτων πήρε η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται ότι υποχρέωση όλων, «τραπεζών, επιχειρηματιών και επενδυτών, είναι η τήρηση της νομιμότητας και των κανόνων διαφάνειας, προκειμένου να μη ζημιωθούν οι Ελληνες φορολογούμενοι». Υπογραμμίζεται δε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία επιτρέπει την παραμονή των παλαιών μετόχων στο νέο διοικητικό σχήμα και συνοδεύεται με διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων της επιχείρησης με αδιαφανή τρόπο δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή». Το μήνυμα της Πειραιώς είναι ότι «η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία συμφωνία που θα στρεβλώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα ζημιώνει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και επομένως του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου. Οι επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να οικοδομήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, θα πέσει και αυτήν τη φορά στο κενό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή