Ο Μπάφετ άλλαξε γνώμη για την ΙΒΜ και πουλάει μετοχές

Ο Μπάφετ άλλαξε γνώμη για την ΙΒΜ και πουλάει μετοχές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Berkshire Hathway του πολυεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ πούλησε το 1/3 των μετοχών της εταιρείας τεχνολογίας IBM, γεγονός που αποδεικνύει ότι η IBM έχασε την εμπιστοσύνη ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτών της.

Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής επεσήμανε ότι οι μετοχές που διέθετε στην εταιρεία τεχνολογίας ήταν της τάξεως των 81 εκατομμυρίων στο τέλος του 2016, ενώ προχώρησε στην πώληση περίπου του 1/3 των μετοχών το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « δεν αξιολογώ την IBM όπως την εκτιμούσα πριν από έξι χρόνια, όταν άρχισα να αγοράζω μετοχές… την επανεκτίμησα προς τα κάτω. Η IBM είναι μία μεγάλη εταιρεία, έχει όμως μεγάλους και δυνατούς ανταγωνιστές». Ο Γουόρεν Μπάφετ ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές της εταιρείας το 2011, εκτιμώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η IBM θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις έντονες αλλαγές που υφίσταται η αγορά τεχνολογίας.

Ωστόσο, έπειτα από δύο χρόνια οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας κινήθηκαν καθοδικά δεδομένου ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες που πρόσφερε η IBM στον τομέα της αποθήκευσης δεδομένων στο Διαδίκτυο (cloud computing) ήταν σχετικά μειωμένη σε σχέση με το είδος των υπηρεσιών που προσέφεραν οι ανταγωνιστές της. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, παρότι ο κ. Μπάφετ δεν κατονόμασε τους ανταγωνιστές της IBM που τον εξώθησαν σε πώληση μεριδίου των μετοχών της, η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις νέες υπηρεσίες cloud computing που προωθούσαν εταιρείες όπως οι Amazon, Google και Microsoft. Συνεπώς, η IBM υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τους αισιόδοξους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει για τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να αποδείξει την ανθεκτικότητά της στις επιταγές της τεχνολογίας. Εντούτοις, ο κ. Μπάφετ στα τέλη του 2015,συνέχιζε να αγοράζει μετοχές της εταιρείας όταν μάλιστα η τιμή της εκινείτο σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι σήμερα.

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Berkshire Hathway, η αξία του μεριδίου της εταιρείας στην IBM αποτιμάται στα τέλη του προηγούμενου έτους στα 13,5 δισ. δολ. Ωστόσο, μεταξύ των δεκαπέντε μεγαλύτερων επενδύσεων του πολυεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ, η IBM ήταν η μόνη που του έφερε ζημιές. Ο ίδιος αγόρασε με μέση τιμή 170 δολάρια ανά μετοχή της IBM και όταν προσωρινά ξεπέρασε τα 180 δολ. «πουλήσαμε μέρος της συμμετοχής μας στην εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά στο CNBC.

Το μερίδιο μετοχών που διέθετε στην IBM συνιστούσε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του κ. Μπάφετ, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων μεριδίων που διαθέτει σε κολοσσούς όπως η American Express, Coca-Cola, Wells Fargo, Apple και Kraft Heinz.

Η Τζίνι Ρομέτι, η οποία έλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της ΙΒΜ δύο μήνες αφότου ο κ. Μπάφετ έγινε βασικός της μέτοχος, είχε θέσει ως βασικές προτεραιότητες την ανάπτυξη των κλάδων Cloud computing, artificial intelligence και data analytics. Ωστόσο, τα σχέδια της εταιρείας δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη μείωση των εσόδων της ΙΒΜ. Τον Απρίλιο η ΙΒΜ κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση εσόδων από το προβλεπόμενο, πρώτη φορά σε διάστημα πέντε τριμήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή