Σε Κινέζους ο ελβετικός κολοσσός σπόρων και φυτοφαρμάκων

Σε Κινέζους ο ελβετικός κολοσσός σπόρων και φυτοφαρμάκων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας εξασφαλίσει προ ημερών την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού τόσο της Ε.Ε. όσο και της Κίνας, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η εξαγορά του ελβετικού κολοσσού σπόρων και παρασιτοκτόνων Syngenta από την κινεζική ChemChina.

Η κινεζική εταιρεία εξασφάλισε χθες τη συναίνεση της πλειοψηφίας των μετόχων της Syngenta, σε ποσοστό άνω του 80% και ετοιμάζεται να υλοποιήσει την αξίας 43 δισ. δολαρίων συμφωνία, τη μεγαλύτερη διασυνοριακή εξαγορά από κινεζική επιχείρηση.

Από τις 18 του μηνός, οπότε εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η συγχώνευση, η κινεζική βιομηχανία προϊόντων για την προστασία της αγροτικής παραγωγής θα έχει πρόσβαση όχι μόνον στην παραγωγή σπόρων αλλά και σε ένα μεγάλο φάσμα παρασιτοκτόνων και χημικών της Syngenta. Βάσει των όσων συμφώνησαν οι δύο εταίροι, οι μετοχές της Syngenta θα βγουν από το χρηματιστήριο της Ελβετίας και τα δικαιώματα αγοράς μετοχών θα βγουν από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού κολοσσού, Ερικ Φίργουαλντ, υποβάθμισε τη σημασία που έχει για τη Sungenta η μετάβαση από το καθεστώς της εισηγμένης εταιρείας σε τμήμα κρατικής κινεζικής επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι θα παραμείνει μια παγκόσμια εταιρεία με έδρα στην Ελβετία. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, τόνισε μάλιστα ότι «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως πρόκειται για οικονομική συναλλαγή». Σημειωτέον ότι η Syngenta πουλά σειρά σπόρων για δημητριακά, καλαμπόκι, ρύζι, σόγια και οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 90 χώρες.

Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως η εξαγορά της ελβετικής εταιρείας είναι ενδεικτική του νέου προσανατολισμού που παίρνει το Πεκίνο προς την καινοτομία, τη βιοτεχνολογία, τα πνευματικά δικαιώματα αλλά και την παγκοσμιοποίηση.

Παράλληλα, όμως, αποτελεί και ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική της Κίνας που στοχεύει να εξασφαλίσει επάρκεια τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα γνώρισε τον χειρότερο λιμό που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία από το 1959 ώς το 1961, οπότε υπολογίζεται ότι πέθαναν από την πείνα 34 εκατ. άτομα.

Η συμφωνία, που έχει ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα συγχωνεύσεων στον κλάδο που τείνουν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά σπόρων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ανάμεσά τους και οι συμφωνίες της Dow Chemical με την DuPont και της Bayer με τη Monsanto που μαζί με την ChemChina-Syngenta έχουν συνολική αξία σχεδόν 250 δισ. δολ. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη συμφωνία της Dow Chemical με την DuPont, πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου.

Το κύμα των συμφωνιών αυτών έχει ενσπείρει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο για το ενδεχόμενο να περιοριστεί ο κλάδος σε λιγότερες εταιρείες και κατά συνέπεια να περιοριστεί και η προσφορά παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά, όμως, τη συγχώνευση ChemChina-Syngenta, έλαβε την έγκριση τόσο των αμερικανικών αρχών ανταγωνισμού όσο και της επιτρόπου ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαργκρέτ Βεστάγκερ πριν από ένα μήνα, καθώς ο κινεζικός κολοσσός δέχθηκε να εκποιήσει σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία κυρίως στην Ευρώπη και δευτερευόντως στις ΗΠΑ. Επρόκειτο για τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούσαν κύρια αιτία προβληματισμού για τη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές αρχές είχαν διερευνήσει διεξοδικά τους τομείς στους οποίους διαπιστώθηκε αλληλοεπικάλυψη δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών και συγκεκριμένα την παραγωγή και των δύο στους τομείς των φυτοφαρμάκων της Syngenta και της Adama, που είναι η θυγατρική της ChemChina στο Τελ Αβίβ. Στην Ευρώπη η Adama θα εκποιήσει «ένα σημαντικό τμήμα» της παραγωγής παρασιτοκτόνων.

Παράλληλα, η ελβετική εταιρεία υποχώρησε στις πιέσεις της Κομισιόν και συμφώνησε να εκποιήσει την παραγωγή ορισμένων παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων κατά των μυκητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή