Οι συνθήκες ευνοούν την άνοδο του ευρώ

Οι συνθήκες ευνοούν την άνοδο του ευρώ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου federal funds rate στο 0,75%-0,10%. Εντούτοις, ο γενικότερος τόνος της επίσημης ανακοίνωσης εκλήφθηκε από τις αγορές ως πιο «επιθετικός» από ό,τι αναμένονταν, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστικά, η επιτροπή ανέφερε ότι η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο (σε 0,7% από 2,1% σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2016) ενδέχεται να αποδειχθεί «προσωρινή» και, παρά τη μερική αποδυνάμωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, οι προοπτικές για την κατανάλωση παραμένουν θετικές. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας, ενώ ο πληθωρισμός, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, συνεχίζει να κινείται σε ετήσια βάση κοντά στον επίσημο στόχο του 2,0% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η αυξημένη πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed τους αμέσως επόμενους μήνες επηρέασε αρνητικά τα αμερικανικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να ανέρχεται την Πέμπτη κοντά στο 2,37%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, πριν υποχωρήσει μερικώς κοντά στο 2,35% την επόμενη ημέρα επηρεασμένος από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών βασικών πρώτων υλών.

Σε ανάλογο κλίμα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου βρέθηκε στο τέλος της εβδομάδας κοντά στο 0,40% για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου έναντι επιπέδων στο 0,311%  περίπου πριν από λίγες μόνον ημέρες μετά τα θετικά στοιχεία από την Ευρωζώνη που υποδηλώνουν ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (μετά από αύξηση του ΑΕΠ 0,5% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος), καθώς και δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ενισχύουν την άποψη για πιθανή «στροφή» της Τράπεζας σε μια λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες.

Στις αγορές συναλλάγματος, αγνοώντας την αυξημένη πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες, το ευρώ ανήλθε κοντά στο 1,10 δολ., το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου 2016, επωφελούμενο από τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες (λιανικές πωλήσεις, δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών και τον μεταποιητικό τομέα, ΑΕΠ πρώτου τριμήνου), καθώς και την προοπτική επικράτησης του ανεξάρτητου κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή.

 

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή