Προκλήσεις μετά την αξιολόγηση βλέπουν ξένοι θεσμικοί

Προκλήσεις μετά την αξιολόγηση βλέπουν ξένοι θεσμικοί

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανά στο προσκήνιο έφερε τις μετοχές των τραπεζών η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 50% σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η συμφωνία και η προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αφύπνισαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και την όρεξη για ελληνικό κίνδυνο, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις τιμές των μετοχών όσο και των ομολόγων.

Ωστόσο η συμφωνία δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης. Η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της με αφορμή την προκαταρκτική συμφωνία παραμένει επιφυλακτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Η αμερικανική τράπεζα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία δεν είναι επαρκής ώστε να δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία και την αγορά, κάτι θα γίνει μόνον εφόσον επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, χαρακτηρίζει «κλειδί» για την πορεία τους την περαιτέρω πρόοδο στο «μέτωπο» της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως σημειώνει, ένα θετικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, τομέας όπου οι τράπεζες έχουν «αρκετή δουλειά ακόμη» προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές. Η Βank of America στην ανάλυσή της ξεχωρίζει τις μετοχές της Alpha Bank λόγω υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και της Εθνικής για την οποία επισημαίνει ότι εμφανίζει αμυντικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα προχώρησε στην αύξηση των τιμών στόχων και για τις 4 συστημικές τράπεζες: στην Alpha στα 2,14 ευρώ από 1,93 ευρώ, στην Εθνική στα 0,31 ευρώ από 0,26 ευρώ, στη Eurobank στα 0,71 ευρώ από 0,60 ευρώ και στην Τράπεζα Πειραιώς στα 0,19 ευρώ από 0,18 ευρώ πριν.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε βελτίωση των όρων πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, εκτόνωση των πιέσεων στο μέτωπο των καταθέσεων και επάνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Οπως σημειώνουν στην «Κ», η δεύτερη αξιολόγηση δεν αποτελεί μια απλή αξιολόγηση: περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε βάθος χρόνου, ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος, και οδηγεί στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση ενισχύοντας αποφασιστικά την εμπιστοσύνη. Ολα αυτά δημιουργούν προσδοκίες ότι τα χειρότερα της κρίσης είναι πίσω μας και ότι αυτή τη φορά η έξοδος της χώρας από την ύφεση είναι πιθανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή