Αληθινή ποδοσφαιρική παιδεία

Αληθινή ποδοσφαιρική παιδεία

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι Τρίτη απόγευμα και στο νηπιαγωγείο του Ιδρύματος Πεσταλότσι, στο Αμβούργο της Γερμανίας, καμιά δεκαριά παιδιά με τους γονείς τους έχουν μείνει εκεί αρκετή ώρα μετά το σχόλασμα. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη να γυρίσουν σπίτι τους. Απολαμβάνουν τη θέα από την πίσω βεράντα του νηπιαγωγείου, που είναι μέσα στο Μίλερντορ Στάντιον, το 29.546 θέσεων γήπεδο της Ζανκτ Πάουλι που σιγά σιγά γεμίζει για έναν μεσοβδόμαδο αγώνα της δεύτερης κατηγορίας.

Πραγματικά δεν είχε ποτέ άλλοτε τόσο ενδιαφέρον να μένεις στο σχολείο μετά το μάθημα!

Από το 2010 το Ιδρυμα Πεσταλότσι λειτουργεί εντός του γηπέδου –κυριολεκτικά εντός, όχι δίπλα ή απέναντι– το νηπιαγωγείο του, προσφέροντας στις οικογένειες πλεονεκτήματα που είναι μάλλον μοναδικά στον κόσμο της προσχολικής εκπαίδευσης.

Ετσι το νηπιαγωγείο δανείζεται τους χώρους του γηπέδου για ομαδικές δραστηριότητες των νηπίων σε καθημερινή βάση, ποδοσφαιριστές της ομάδας έρχονται και διαβάζουν στα παιδιά και οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν τη μεγάλη εξέδρα του γηπέδου ως χώρο για το διάλειμμα.

Τις καθημερινές, τα παιδιά μπορεί μεταξύ άλλων να ζωγραφίσουν θέματα σχετικά με την ομάδα, ενώ οι δάσκαλοι τους μαθαίνουν τραγούδια της εξέδρας παραφρασμένα για τα νήπια, όπως το: «Οταν όλο το νηπιαγωγείο τραγουδά για τη Ζανκτ Πάουλι, αντηχεί σε ολόκληρο το Μίλερντορ, τα καλύτερα παιδιά της πόλης τραγουδούν μόνο για σένα, γι’ αυτό εμπρός Ζανκτ Πάουλι, βάλε κι άλλο γκολ!». Κανονική κατήχηση δηλαδή!

Παράλληλα, τις μέρες των αγώνων κάποιοι ευτυχείς γονείς κλείνουν θέση στο μπαλκόνι για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα με τα παιδιά τους, λίγα μέτρα πέρα από τις κανονικές εξέδρες του γηπέδου.

Η ιδέα για το νηπιαγωγείο προέκυψε πριν από οκτώ χρόνια, όταν η Ζανκτ Πάουλι ανακαίνιζε το γήπεδό της. Υπήρχε χώρος για ένα κτίριο στη νοτιοδυτική γωνία, ανάμεσα σε δύο μεγάλες εξέδρες. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί ως χώρος φροντίδας νηπίων θα είχε νόημα πιθανότατα μόνο στον γνωστό ως αντισυμβατικό κόσμο ενός συλλόγου με κοινωνική συνείδηση και της γειτονιάς του.

«Η κοινωνική ευθύνη του συλλόγου για ανθρώπους που διαβιούν στην περιοχή του Ζανκτ Πάουλι αποτελεί σημαντικό κομμάτι του συλλόγου, κομμάτι του DNA μας» διατείνεται ο εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας Κρίστοφ Πίπερ, που στέλνει και τα δύο του παιδιά στο νηπιαγωγείο αυτό.

Υστερα από ένα πέρασμα από την Μπουντεσλίγκα, η Ζανκτ Πάουλι «χαροπαλεύει» στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας εδώ και μερικά χρόνια. Ομως παρά τις μέτριες παρουσίες της αγωνιστικά, έχει γίνει διάσημη και αρκετά δημοφιλής και εκτός της πόλης του Αμβούργου. Οι οπαδοί της είναι γνωστοί για την αριστερή τους ιδεολογία και τις έντονες εκστρατείες τους κατά του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Στην κορυφή των εξεδρών, ορατές και από το νηπιαγωγείο, βρίσκονται τεράστιες επιγραφές που αναφέρουν στα γερμανικά: «Οχι ποδόσφαιρο για τους φασίστες» και «Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος».

Η γειτονιά Ζανκτ Πάουλι είναι περιοχή της εργατικής τάξης, γνωστή για τα νυχτερινά της κέντρα αλλά και για τους οίκους ανοχής, αν και έχει αναβαθμιστεί κάπως τα τελευταία χρόνια. Το λογότυπο της ομάδας και τα χρώματά της, καφέ και λευκό, εμφανίζονται παντού στη γειτονιά, όπου πολλοί ταυτίζουν τον σύλλογο με τρόπο ζωής.

Ετσι η ιδέα ενός νηπιαγωγείου μέσα στο γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας γοητεύει πολλούς γονείς. «Οταν δεχόμαστε επισκέψεις γονέων έρχονται πολλοί παθιασμένοι με τον σύλλογο και λένε “Πω πω, πρέπει να φέρω εδώ το παιδί μου”!», λέει η Νίνα Γκρέβε, μία από τις διευθύντριες του προγράμματος. «Κι εγώ λέω, “ναι, να σας πω όμως πρώτα για το τι κάνουμε και ποιος είναι ο σκοπός μας, όχι μόνο το ποδόσφαιρο”. Αυτά θα έπρεπε να είναι τα σημαντικά, σωστά; Ομως κάποιες φορές μόνο το ποδόσφαιρο τους νοιάζει».

Το Ιδρυμα Πεσταλότσι δίνει την ευκαιρία σε έναν αριθμό γονέων να παρακολουθήσει αγώνες από το μπαλκόνι του νηπιαγωγείου, αναρτώντας ένα χαρτί σε πίνακα ανακοινώσεων για να το συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι λίγες μέρες πριν από κάθε ματς. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Στη διάρκεια των αγώνων οι τάξεις στελεχώνονται από δασκάλους και μαθητευόμενο προσωπικό ώστε τα παιδιά να μπορούν είτε να δουν το ματς με τους γονείς τους είτε να παίξουν. Κάποια από αυτά μάλιστα βοηθούν την ομάδα με τη φρέσκια και ζωηρή φωνή τους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή