Ευρωπαϊκές διαδικτυακές εταιρείες εναντίον αμερικανικών

Ευρωπαϊκές διαδικτυακές εταιρείες εναντίον αμερικανικών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σουηδική Spotify και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του Διαδικτύου καταγγέλλουν πρακτικές της Apple και της Google στις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου «κάνουν κατάχρηση της προνομιούχου θέσης τους», τονίζουν σε κοινή επιστολή οι διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας συνεχούς ροής μουσικής (music streaming) Sportify, της ανταγωνίστριας Deezer και του επενδυτή σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας Rocket Internet. Αν και σε αυτήν την επιστολή δεν κατονομάζονται αμερικανικοί κολοσσοί τεχνολογίας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαμαρτύρονται για το πώς ορισμένα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών και μηχανές αναζήτησης έχουν εξελιχθεί από «πύλες» τεχνολογίας σε «φυλάκια», εμποδίζοντας την είσοδο νέων ανταγωνιστών. Η Apple και η Google ελέγχουν το 90% των λειτουργικών συστημάτων κινητών συσκευών, γεγονός που σημαίνει πως άλλες εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν προϊόντα στα αποκαλούμενα «έξυπνα» τηλέφωνα πρέπει να συμμορφωθούν με τους όρους των κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ.

Η κοινή επιστολή των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας σε μια εποχή που συζητείται η αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου στα ψηφιακά μέσα. Νέες προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα φέτος, οι οποίες θα προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τους όρους αθέμιτου ανταγωνισμού που επιβάλλουν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Στην επιστολή αναφέρεται ότι στα συμβόλαια επιβάλλoνται συγκεκριμένοι όροι στις συναλλαγές μεταξύ των πλατφορμών και των εταιρειών που τις χρησιμοποιούν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, προβλέπονται κυρώσεις όταν μια εταιρεία κάνει κατάχρηση της προνομιακής θέσης που έχει σε μια αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να μπορούν οι μικρές εταιρείες τεχνολογίας να διεκδικήσουν ευνοϊκότερη μεταχείριση. Ενα από τα πιο κοινά παράπονα είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες επιδιώκουν την προβολή των δικών τους υπηρεσιών μέσω τρίτων.

Οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας διατυπώνονται λίγους μήνες μετά τη διαμάχη της Apple με τη Spotify. Η σουηδική εταιρεία συνεχούς ροής μουσικής κατηγόρησε τον αμερικανικό κολοσσό ότι μπλοκάρει την αναβάθμιση των συστημάτων της μέσα από την εφαρμογή iOS. Οι νομικοί σύμβουλοι της Sportify είχαν επισημάνει στην Apple ότι αυτή η πρακτική «εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη νομοθεσία ανταγωνισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν κατηγορηθεί ότι τηρούν αντιαμερικανική στάση, ιδιαίτερα η Κομισιόν που έχει συγκρουστεί με την Apple, την Google και την Amazon, επί ζητημάτων ανταγωνισμού και φορολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή