«Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν φέρνει ψήφους»

«Η βοήθεια στην Ελλάδα δεν φέρνει ψήφους»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μη βιάζεστε», είναι η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνηθίζει να καταστρέφει τα πάρτι της ελληνικής κυβέρνησης. Μπορεί η Αθήνα να έσπευσε να πανηγυρίσει τη συμφωνία με τους πιστωτές, το Βερολίνο όμως είναι πιο επιφυλακτικό καθώς εκκρεμεί η σύγκρουσή του με το ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαία η επιμονή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι «υπάρχει μεν συνεννόηση, αλλά όχι οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης», μια διστακτική διατύπωση, που πηγάζει από τη γνωστή διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το συναρτώμενο ερώτημα της βιωσιμότητας του χρέους. «Η Ελλάδα συμφώνησε τον Μάιο του 2016 να πετύχει μεσοπρόθεσμο πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Σόιμπλε, όπου υπενθυμίζεται με νόημα ότι η αξιολόγηση επρόκειτο αρχικά να κλείσει τον Δεκέμβριο του 2016.

Πηγές στο Βερολίνο θεωρούν ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή για τη Γερμανία είναι η εκλογική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. «Δεν υπάρχει καμία διάθεση για νέες συζητήσεις με αντικείμενο την Ελλάδα. Οχι μόνο από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και από εκείνη των Σοσιαλδημοκρατών. Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν φέρνει ψήφους. Οσο για τον Σόιμπλε, είναι πιθανό να κάνει μία συμφωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Με μερικές επιπλέον μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να συναινέσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή σταθερά επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Το ακριβές ποσό όμως θα καθοριστεί του χρόνου, αυτή είναι η προσέγγιση του Σόιμπλε». Και το γνωστό επιμύθιο: «Στην πραγματικότητα οι άνθρωποί του πιστεύουν ότι έπρεπε να πάρει η Ελλάδα μια γενναία ανακούφιση του χρέους προκειμένου όμως να βγει από την Ευρωζώνη, αφού τότε δεν θα μπορούσε η χώρα σας να συνεχίσει να είναι μέλος της. Αυτό όμως δεν θα ήθελαν να το αναγάγουν εκ νέου σε ζήτημα αντιπαράθεσης, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία».

«Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει οιαδήποτε συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους. Ξέρω ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν προέβη σε κάποια υποχώρηση κατά τις συνομιλίες της με την Κριστίν Λαγκάρντ. Στο ΔΝΤ δεν βλέπουν, προς το παρόν, την παραμικρή πρόοδο», λέει στην «Κ» ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μουνχάου.

Ο βετεράνος Γερμανός δημοσιογράφος Χανς Ούλριχ Γέργκες συμμερίζεται την άποψη ότι δεν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος στα τέλη Μαΐου. «Αυτό θα έπληττε τον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία», εξηγεί στην «Κ». Γερμανίδα συνάδελφός του, που παρακολουθεί συστηματικά την ελληνική κρίση, είναι λίγο πιο αισιόδοξη. «Σε επίπεδο εργασίας υπάρχουν πολλές συνομιλίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα προγραμματιστούν, επίσης, ειδικές συναντήσεις για το θέμα. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο», λέει στην «Κ».

Η αμφισημία της Γερμανίας στην ελληνική κρίση έχει μία ακόμη φορά βραχυπρόθεσμα, εσωτερικά κίνητρα. Η απειλή του Μάρτιν Σουλτς απομακρύνεται. Μαζί και η προοπτική μίας κοκκινοπράσινης κυβέρνησης συνεργασίας, αφού οι Πράσινοι καταρρέουν δημοσκοπικά και η συμμετοχή του κόμματος της Αριστεράς εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού. Παράλληλα, φθίνει και ο εκ δεξιών κίνδυνος που φέρει το όνομα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή