Συνεννόηση Πούτιν – Τραμπ για την κρίση στη Συρία

Συνεννόηση Πούτιν – Τραμπ για την κρίση στη Συρία

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία συζήτησαν αυτήν την εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και μίλησαν για τις προοπτικές συνεργασίας τους στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία στο πλαίσιο της συριακής κρίσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «ένα φάσμα κρίσιμων ζητημάτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διεθνές επίπεδο. Η έμφαση δόθηκε στην προοπτική συνεργασίας των ρωσικών και αμερικανικών προσπαθειών στη μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία εντός του πλαισίου της συριακής κρίσης».

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν να δώσουν οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους με στόχο να καταστεί βιώσιμο το καθεστώς εκεχειρίας στη Συρία, όπως τόνισε το Κρεμλίνο.

Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματιστεί η βία» στη Συρία και συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη ενάντια σε ισλαμιστές μαχητές σε όλη τη Μέση Ανατολή. «Η συνομιλία ήταν πολύ καλή και περιλάμβανε τη συζήτηση για δημιουργία ζωνών ασφαλείας και αποκλιμάκωσης για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους», τόνισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα στείλει εκπρόσωπό της στις συνομιλίες που διεξάγονται για τη Συρία στην Αστάνα.

Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, ο Λευκός Οίκος τόνισε πως οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στη Βόρεια Κορέα», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση και μείωση των εντάσεων».

Δημοσκόπηση

Την ίδια στιγμή, οι νεαροί Αραβες αποδοκιμάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ περισσότερο και από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την εισβολή στο Ιράκ. Η πλειονότητα των νεαρών Αράβων χαρακτηρίζει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως τον παράγοντα που θα επηρεάσει την περιοχή τους περισσότερο από κάθε τι άλλο μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τα αντιισλαμικά αισθήματα του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ υπέγραψε τον Μάρτιο διάταγμα με το οποίο απαγόρευε σε πολίτες έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών την είσοδο στις ΗΠΑ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, αλλά η εφαρμογή του πάγωσε με δικαστική απόφαση.

Οπως προκύπτει από την ετήσια δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσίων σχέσεων ASDA’A Burson-Marsteller, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι, το 64% των ερωτηθέντων, ηλικίας 18 με 24 ετών από 16 χώρες του αραβικού κόσμου, βλέπει την προεδρία του Τραμπ με «ανησυχία, οργή ή φόβο».

Το 83% των ερωτηθέντων βλέπει αρνητικά τον Τραμπ – από 52% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και 77% που ήταν το ποσοστό αποδοκιμασίας για τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής στον αραβικό κόσμο εξαιτίας της απόφασής του για την εισβολή στο Ιράκ. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο Τραμπ είναι αντιισλαμιστής.

Οι μισοί τόνισαν ότι η ταξιδιωτική απαγόρευσή του θα διευκολύνει τη στρατολόγηση νεαρών μουσουλμάνων από ένοπλες οργανώσεις.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν την τιμή του πετρελαίου ως επόμενο παράγοντα που θεωρούν ότι θα επηρεάσει την περιοχή τους την προσεχή πενταετία και ακολουθεί η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος, η οποία στην περυσινή δημοσκόπηση εμφανιζόταν ως ο πρώτος παράγοντας επιρροής.

Ρεκόρ των New York Times

Παράλληλα και ενδεικτικά, λόγω της αντιπαράθεσης με τον Ντόναλντ Τραμπ, η εφημερίδα The New York Times είχε το πρώτο τρίμηνο 348.000 νέους συνδρομητές στην ηλεκτρονική της έκδοση –αριθμό ρεκόρ–, αλλά αναμένει επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενίσχυσε το ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση και επέτρεψε στην εφημερίδα να διεκδικεί, στα τέλη Μαρτίου, 2,2 εκατομμύρια συνδρομητές μόνο στην ηλεκτρονική της υπηρεσία, καταγράφοντας αύξηση 62% σε ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή