«Ισως αυτή είναι η νέα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

«Ισως αυτή είναι η νέα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρά «με μέτρο» νιώθουν μέλη της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας, όπως προκύπτει από συνομιλία που είχαν με την «Κ».

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι χαιρόμαστε για την ήττα της Λεπέν, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι νιώθουν ανακούφιση με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.

«Νιώθουμε τρόπον τινά σίγουροι για το ένστικτο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατά βάθος, ίσως, αυτό είναι ένδειξη απογοήτευσης», αναφέρουν Γάλλοι της Αθήνας. «Το πρώτο που θα κληθεί να κάνει για τους Γάλλους ο Μακρόν είναι να τους πείσει εκ νέου ότι αξίζει να απευθύνονται στον πρόεδρο στον πληθυντικό», σκιαγραφώντας τη δυσμένεια στην οποία έχει περιέλθει ο θεσμός του προέδρου στη Γαλλία, από την εποχή, μάλιστα, του Νικολά Σαρκοζί, με μοιραίο αποκορύφωμα τον μεγάλο «ηττημένο» Φρανσουά Ολάντ.

Γάλλοι πολίτες, που ζουν και εργάζονται στην ελληνική πρωτεύουσα, θεωρούν ότι η νίκη Μακρόν ήταν το πρώτο βήμα. «Στις βουλευτικές εκλογές θα ολοκληρωθεί ο κύκλος. Ισως χρειαστεί να συνθηκολογεί διαρκώς με τους Ρεπουμπλικανούς ή, ακόμη χειρότερα για τον ίδιο, με τον Μελανσόν», σημειώνουν στην «Κ». «Εξάλλου, ίσως τη “γλιτώσαμε” τώρα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις επόμενες προεδρικές, όταν η Λεπέν γίνει “κανονικότητα” και τη συνηθίσουμε», προσθέτουν.

Η διεθνής κινητοποίηση

Οταν οι ίδιοι κύκλοι ρωτήθηκαν για τη μεγάλη, διεθνή κινητοποίηση υπέρ του Μακρόν, αποκρίθηκαν ότι «ίσως αυτή είναι η νέα μορφή “αλληλεγγύης” της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, μετά τις αλλεπάλληλες “ήττες” με το Brexit και την εκλογή Τραμπ, όπου το “αυτά δεν συμβαίνουν εδώ” απαντήθηκε μ’ ένα εκκωφαντικό “κι όμως”, αισθάνονται μια κάποια δικαίωση από την επικράτηση Μακρόν», όπως αφηγούνται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ασφαλώς, αποφεύχθηκε η επέλαση της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, δίνοντας έτσι σάρκα και οστά σε ένα «παράδειγμα» που τόσο ανάγκη έχει η Ευρώπη: η μετριοπάθεια μπορεί ακόμη να νικήσει. «Για πολλούς, ο Μακρόν ήταν μια λύση ανάγκης.

Παραμένει, ωστόσο, μια ευτυχής συγκυρία», λέει μέλος της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή