Πώς δρούσαν οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» – 10 εκατ. ευρώ η λεία τους

Πώς δρούσαν οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» – 10 εκατ. ευρώ η λεία τους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 10 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η λεία των «ληστών των χρηματοκιβωτίων», 15 από τους οποίους από τα ξημερώματα της Παρασκευής βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας.

Μετάξύ των 15 συλληφθέντων, εκτιμάται ότι συγκαταλέγονται και τέσσερα αρχηγικά μέλη. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ομογενείς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ έχει συλληφθεί και ένας 26χρονος Αλβανός. Ακόμη έχουν ταυτοποιηθεί άλλα πέντε άτομα, τα οποία αναζητούνται, ενώ ένα μέλος φέρεται να έχει διαφύγει στη Ρωσία.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, υπό την ονομασία «Strongbox», έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Παρασκευής, στη διάρκεια αρραβώνα αρχηγικού μέλους της σπείρας στο Μενίδι, όπου ήταν συγκεντρωμένα όλα τα μέλη του κυκλώματος.

Πώς δρούσε η σπείρα

Ορμητήριο της σπείρας ήταν οικισμός στο στρατόπεδο «Καποτά» στο Μενίδι, ενώ χρησιμοποιούσαν και κάποια κοντέινερ εντός αυτού, δρώντας συνήθως μεταξύ 2 και 5 τα ξημερώματα.

Χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις στην επικοινωνία τους, ενώ οι αρχές έχουν εντοπίσει όπλα, εργαλεία διαρρήξεων, καρφιά (τα οποία χρησιμοποιούσαν για να ακινητοποιούν περιπολικά σε περιπτώσεις καταδιώξεων, όπως στη ληστεία στα γραφεία της Αττικής Οδού στο Μενίδι), ακόμη και ασυρμάτους της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, υπήρχαν τέσσερα αρχηγικά μέλη, καθένα από τα οποία είχε υπό τις εντολές του μια υποομάδα. Αρκετοί εκ των δραστών ήταν σεσημασμένοι, με συμμετοχές σε ληστείες στο παρελθόν, ενώ χρησιμοποιούσαν τα περισσότερα από τα χρήματα που άρπαζαν σε ναρκωτικά, τζόγο και γυναίκες.

Mε ποια περιστατικά συνδέονται

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 145 υποθέσεις, 58 ληστείες σε εταιρίες και σπίτια και 52 διαρρήξεις σε εταιρίες. Η αστυνομία πραγματοποίησε 15 έρευνες σε σπίτια, εντοπίζοντας, μεταξύ άλλων, περίπου 15.000 ευρώ σε μετρητά, τηλεφωνικές συσκευές και οπλισμό.

Ανάμεσα στα περιστατικά με τα οποία συνδέονται συγκαταλέγονται οι πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στη Μεταμόρφωση στις 9 Ιανουαρίου του 2017, έπειτα από διάρρηξη σε εταιρία, αλλά και κατά οχήματος της ΟΠΚΕ, το οποίο και εμβόλισαν, στις 7 Μαρτίου στα Ανω Λιόσια, μετά από διαδοχικές ληστείες σε εταιρίες. Ακόμη, έχουν συμμετοχή σε περιστατικό πυροβολισμών με ιδιοκτήτη σπιτιού στα Μέγαρα τον περασμένο Ιούλιο.

Μάλιστα, ένα μέλος της σπείρας, το οποίο τον Ιανουάριο του 2016 είχε τραυματιστεί σε ληστεία σε γραφεία εταιρίας στον Ασπρόπυργο, από πυρά που είχε δεχθεί από τον φύλακα, κατέληξε μετά από σχεδόν έναν χρόνο νοσηλείας του στο «Αττικό Νοσοκομείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή