Ευρωπαϊκή νίκη ο θρίαμβος του Μακρόν

Ευρωπαϊκή νίκη ο θρίαμβος του Μακρόν

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα γιορτής, ελπίδας και μνήμης ήταν η χθεσινή για τη Γαλλία, καθώς ο εορτασμός της 72ης επετείου από την αντιφασιστική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνέπεσε με την έναρξη μιας καινούργιας πολιτικής εποχής, ύστερα από την ευρεία νίκη του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν εις βάρος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στα 39 του χρόνια, ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα αποτελεί ήδη αξιοθαύμαστο πολιτικό φαινόμενο. Aγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι το 2014, χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να διανύσει την απόσταση από τη δημιουργία του δικού του πολιτικού φορέα μέχρι την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ευρεία νίκη του Εμανουέλ Μακρόν (66,1% έναντι 33,9% της Λεπέν) ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Yστερα από τις προηγούμενες νίκες των δημοκρατών εις βάρος των ξενοφοβικών εθνικιστών στην Αυστρία και την Ολλανδία, η έκβαση της ιδιαίτερα «άγριας» προεδρικής μάχης στη Γαλλία μεταφράστηκε διεθνώς ως σήμα πολιτικής σταθεροποίησης στην Ευρώπη, όπου παρά την άνοδό της η Ακροδεξιά απέτυχε να ανεβεί, σε οποιαδήποτε χώρα, στην εξουσία.

Ο νικητής των γαλλικών εκλογών φρόντισε, από το βράδυ της Κυριακής, να ενισχύσει αυτό το μήνυμα. Σε μια έντονα συμβολική συγκέντρωση οπαδών του, στην αυλή του Λούβρου, διήνυσε μόνος, θυμίζοντας σε πολλούς τον Φρανσουά Μιτεράν, την αρκετά μεγάλη απόσταση μέχρι το βήμα, υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά», επίσημου ύμνου της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Χθες ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Aγκελα Μέρκελ.

Σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς του πρώτου γύρου, αυτή τη φορά ο Εμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε επιμελώς μετρημένους τόνους και πολύ σοβαρό, θα έλεγε κανείς βλοσυρό, ύφος. Στην επινίκια ομιλία του, στο Λούβρο, επανέλαβε πολλές φορές τη φράση «το έργο που μας περιμένει είναι τεράστιο», έχοντας συνείδηση των δυσκολιών. Το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να φτάσει σχεδόν τα 11 εκατομμύρια ψήφους ή πάνω από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, είναι μια εξέλιξη που ουδείς μπορεί να υποτιμήσει. Τα ασυνήθιστα υψηλά, για τη Γαλλία, ποσοστά της αποχής (25%) και των άκυρων – λευκών (11%) αναδεικνύουν εκείνους που απέρριψαν, με την ίδια σφοδρότητα, και τους δύο υποψηφίους, σε «δεύτερη δύναμη» της χθεσινής αναμέτρησης.

Το σύνολο των αναλυτών στη Γαλλία επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών που ψήφισαν Μακρόν στον δεύτερο γύρο το έκανε με βαριά καρδιά, απλά για να μη βγει η Λεπέν, και ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον ακολουθήσει στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου. Δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar- Sofres αναφέρει ότι μόλις το 18% των Γάλλων θέλει να αποκτήσει το κόμμα του Μακρόν En Marche! (Εμπρός!) την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ενώ περίπου ένας στους δύο (49%) προτιμά να αναδειχθεί μια άλλη πλειοψηφία, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς. Οσον αφορά την προτίμηση ψήφου, το En Marche! και το συνεργαζόμενο κεντροδεξιό Modem συγκεντρώνουν αθροιστικά 24%, οι Ρεπουμπλικανοί 22%, το Εθνικό Μέτωπο 21%, το αριστερό κίνημα του Ζαν-Λικ Μελανσόν 15% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 9%.

Χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν συνόδευσε τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στον επίσημο εορτασμό της επετείου της αντιφασιστικής νίκης, στην Αψίδα του Θριάμβου. Ο κ. Ολάντ έπιασε από το χέρι τον πρώην γραμματέα και υπουργό του και οι δύο άνδρες άναψαν μαζί τον βωμό στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Μετονομασίες

Η επίσημη εγκατάσταση του Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι το κόμμα του μετονομάζεται Η Δημοκρατία Προχωρεί (La Republique en Marche) και ότι με αυτή την ονομασία θα δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

Τη μετονομασία του δικού της κόμματος, του Εθνικού Μετώπου, είχε ανακοινώσει ήδη από το βράδυ των εκλογών και η Μαρίν Λεπέν, στο πλαίσιο μιας «βαθιάς ανασυγκρότησης» με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής του εμβέλειας. Πάντως, το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο έμεινε πολύ μακριά από το συμβολικό όριο του 40% προκάλεσε σκεπτικισμό στις γραμμές του. Η ίδια η Μαρίν Λεπέν δέχεται έντονη κριτική για την προεκλογική της εκστρατεία και τις απογοητευτικές επιδόσεις της στην τηλεοπτική αντιπαράθεσή της με τον Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή