Γκρίνια, απογοήτευση και νέο όνομα

Γκρίνια, απογοήτευση και νέο όνομα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την Κυριακή, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν εισέπραξε 10,6 εκατομμύρια ψήφους, σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερες απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, αλλά ήρθε τρίτη, πίσω από τις 20 εκατομμύρια ψήφους του Εμανουέλ Μακρόν και τα 16 εκατομμύρια ψηφοφόρων που μοιράστηκαν ανάμεσα στην αποχή, το λευκό και το άκυρο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μεν το καλύτερο της ιστορίας του Εθνικού Μετώπου, αλλά ανοίγει παράλληλα μια εποχή «γκρίνιας», καθώς όλες οι διαχωριστικές γραμμές, που είχαν παραμεριστεί ενόψει των εκλογών, βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια. Ηδη διατυπώθηκαν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες ως προς τις αιτίες του απογοητευτικού αποτελέσματος (τα στελέχη ήλπιζαν σε 40% αντί του 34%). Η εσωκομματική αντιπολίτευση, ιδίως στελέχη που αναφέρονται σε εκλογική πελατεία συνταξιούχων, όπως η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, θεώρησαν ότι η στροφή της Μαρίν Λεπέν προς πιο ήπιες θέσεις στο θέμα του ευρώ έγινε πολύ αργά για να είναι πιστευτή. Οι Γάλλοι συνταξιούχοι φοβούνται ότι η αντικατάσταση του ευρώ από πιο μαλακότερο νόμισμα θα αποτελέσει πλήγμα στις συντάξεις, αλλά η θέση που κυριάρχησε έως τώρα ήταν η θέση των Μαρίν Λεπέν/Φλοριάν Φιλιπό, σύμφωνα με την οποία οι θυσίες που απαιτούνται για να παραμείνει η Γαλλία στο ευρώ καθηλώνουν την οικονομία.

Η συζήτηση αυτή επανέρχεται τώρα δριμύτερη, όπως επίσης επανέρχεται και η αμφιταλάντευση ως προς την εκλογική στόχευση του κόμματος. Η στρατηγική της Λεπέν για διείσδυση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς στον δεύτερο γύρο οι αριστεροί ψηφοφόροι τής γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη. Αντιθέτως, η στρατηγική της Μαριόν Μαρεσάλ περί «χοάνης που συγκεντρώνει όλες τις αποχρώσεις της Δεξιάς» φάνηκε πιο ελπιδοφόρα, καθώς η Λεπέν επιλέχθηκε από μερίδα ψηφοφόρων του συντηρητικού Φιγιόν και από το σύνολο των ψηφοφόρων του συντηρητικού Νικολά Ντιπόν Ενιάν.

Η νέα κατεύθυνση του κόμματος, αλλά και το νέο όνομα, μέσω του οποίου η Μαρίν Λεπέν σκοπεύει να θολώσει τη σχέση με την ακροδεξιά ιστορία του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της, θα συζητηθούν εκτενέστερα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή