Απώλειες κατέγραψαν τα διεθνή χρηματιστήρια

Απώλειες κατέγραψαν τα διεθνή χρηματιστήρια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες εμφάνισαν χθες οι δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ καθοδικά κινήθηκε και το ευρώ, εξαλείφοντας την αρχική ευφορία λόγω της επικράτησης του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο, ο S&P 500 ανήλθε στα πρωτοφανή επίπεδα-ρεκόρ των 2.401,36 μονάδων και μετά υποχώρησε. Οι επενδυτές, αν και αρχικά αισθάνονταν ανακουφισμένοι λόγω των γαλλικών εκλογών, εν συνεχεία επικεντρώθηκαν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπάρχει η φημολογία ότι ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Μάριο Ντράγκι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και μετά τη λήξη του – αυτό το πρόγραμμα αποδυναμώνει το ευρώ ως προς το δολάριο. Χθες η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων δεν είχε ουσιαστική μεταβολή και διαμορφώθηκε στο 0,841%, σε σύγκριση με την απόδοση των 10ετών γερμανικών, που διαμορφώθηκε στο 0,418%.

Η τιμή του πετρελαίου εξασθένησε μετά τις δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι οι περικοπές στην παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ θα παραταθούν πιθανώς και το 2018. Το Brent στο Λονδίνο υποχώρησε 0,81% στα 48,70 δολάρια το βαρέλι. Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές χθες στις πρωινές συναλλαγές το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου, έως το 1,1023 δολ. – οι επενδυτές πανηγύρισαν την επικράτηση του φιλοευρωπαϊστή Μακρόν επί της εθνικίστριας Λεπέν. Εν συνεχεία το ευρώ αποδυναμώθηκε. «Οι επενδυτές πωλούν το ευρώ στην ισοτιμία άνω του 1,10 δολ., έχοντας κατά νουν ότι η ηγεσία της ΕΚΤ δείχνει επιφυλακτική για τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ότι τα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», παρατηρεί ο Μανσούρ Μοχιουντίν, υπεύθυνος στρατηγικής μετοχών στη NatWest Markets. Στη Γηραιά Ηπειρο οι δείκτες των περισσότερων χρηματιστηρίων υποχώρησαν.

Ειδικότερα, ο Cac 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 0,9%, όταν την Παρασκευή, εν αναμονή του δεύτερου γύρου των εκλογών και της νίκης Μακρόν, είχε αναρριχηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων τουλάχιστον 9 ετών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με -0,1%, λόγω απωλειών στις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX έκλεισε με πτώση 0,18% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,05%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή