Ο Μπάφετ ψάχνει το επόμενο μεγάλο επενδυτικό ντιλ

Ο Μπάφετ ψάχνει το επόμενο μεγάλο επενδυτικό ντιλ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, ο διευθύνων σύμβουλός της και μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ήταν, όπως πάντα, χειμαρρώδης. Μιλώντας στο ακροατήριο, αναφέρθηκε στην ολοένα αυξανόμενη ρευστότητα του ομίλου συμμετοχών, ύψους 100 δισ. δολαρίων, στο ότι μετανιώνει που έχασε την ευκαιρία να επενδύσει προ ετών στην Google και στο ότι πιστεύει πολύ στο στοίχημα που έβαλε αγοράζοντας μετοχές της Apple. Επίσης, διευκρίνισε ότι αναζητεί κάποια επικερδή αγορά για να αξιοποιήσει τα χρήματα των μετόχων της Berkshire Hathaway.

επενδύσουμε προς όφελός σας; Νομίζω ότι η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της Berkshire Hathaway επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αλλά, πιστέψτε με, θα ήταν πολύ καλό να χτυπούσε το τηλέφωνο και να μου έκαναν νύξη για μία εξαγορά». Γιατί ακριβώς με εξαγορές και μεγάλες συγχωνεύσεις αλλά και με αγορές μεριδίων έκτισε τα τελευταία 50 χρόνια την αυτοκρατορία του ο Γουόρεν Μπάφετ. Η Berkshire Hathaway, όταν την παρέλαβε, ήταν μια προβληματική κλωστοϋφαντουργία, αλλά κατάφερε να τη μετασχηματίζει σε έναν παγκόσμιο όμιλο με μεγάλη και ευρεία γκάμα συμμετοχών (ασφαλιστικές και μεταποιητικές εταιρείες, εταιρείες λιανεμπορίου, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, σιδηρόδρομοι). Η τελευταία του απόπειρα για μια συμφωνία-μαμούθ δεν απέδωσε. Αναφερόμαστε στην προσέγγιση της Unilever από την Kraft Heinz, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος ο κ. Μπάφετ. «Πέρασε πολύς καιρός και δεν έχουμε κάποια μεγάλη συμφωνία, της τάξεως των 150 δισ. δολαρίων», επισήμανε ο κ. Μπάφετ. Η τελευταία μεγάλη εξαγορά, ύψους 34 δισ. δολαρίων, έλαβε χώρα το 2010, όταν η Βerkshire Hathaway απέκτησε τους σιδηροδρόμους Burlington Northern Santa Fe. Ο «γκουρού των επενδύσεων» είπε πως, κατά τη γνώμη του, το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ για την περίθαλψη θα βοηθήσει τους πλούσιους και όχι όσους πραγματικά το χρειάζονται. «Η κοινωνία χρειάζεται να κινητοποιηθεί περισσότερο και να συνδράμει όσους έχουν μείνει στο περιθώριο, εξαιτίας του καπιταλισμού», υπογράμμισε σε μια αποστροφή της σημαντικής ομιλίας του. Επίσης, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που του δόθηκε, λόγω της σύγκλησης της γενικής συνέλευσης, για να στραφεί εναντίον των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, επειδή εγκυμονούν κινδύνους για τους πελάτες τους.

Επί πολλά χρόνια, ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τσαρλς Μάνγκερ, ο 93χρονος αντιπρόεδρος της Βerkshire Hathaway, δεν ενδιαφέρονταν για τις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας. Ο κύριος λόγος ήταν ότι δεν γνώριζαν καλά το αντικείμενο του κλάδου. Στη φετινή γενική συνέλευση ο κ. Μπάφετ αναγνώρισε, όμως, ότι έκανε λάθος που δεν επένδυσε εκεί τα χρήματα ομίλου, του οποίου ηγείται. «Η Apple, η Amazon και η Google δεν χρειάζονται τεράστια κεφάλαια για να συντηρηθούν, όπως απαιτούσε το μοντέλο λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανιών του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μπάφετ. Μάλιστα αύξησε το μερίδιο της επένδυσής του στην Apple, ενώ μείωσε την έκθεσή του στον όμιλο IBM, επειδή αποδείχθηκε ότι ήταν υπεραισιόδοξος ως προς τις προοπτικές του.

Σκιαγράφησε το προφίλ του διαδόχου του

Tην εμπιστοσύνη του στην αμερικανική οικονομία εξέφρασε ο Γουόρεν Μπάφετ, σημειώνοντας ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σήμερα είναι εξαπλάσιο από τότε που γεννήθηκε. «Το φορολογικό σύστημα και οι μεταρρυθμίσεις Τραμπ ευνοούν την εταιρεία μου και πλούσιους σαν κι εμένα, αλλά υπάρχει και η αμερικανική εργατική τάξη που χρειάζεται στήριξη», τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής. «Επίσης, ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί ως ηγέτης-δάσκαλος και να εξηγεί στους ανθρώπους πόσο σημαντικές για τη χώρα είναι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι διεθνείς συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου».

Αναφερόμενος στην εταιρεία του, την Bekrshire Hathaway, είπε ότι ο επόμενος επικεφαλής της πρέπει να διαθέτει μεγάλη περιουσία για να μπορεί να αναλάβει αυτή τη θέση, ώστε να μην έχει ανάγκη την αμοιβή του, η οποία, ούτως ή άλλως, πρέπει να είναι χαμηλή. Επίσης, για να εξευμενίσει τους πιθανούς μνηστήρες, πρόσθεσε ότι στο πακέτο των αποδοχών θα περιλαμβάνονται και δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών, που θα αυξάνονται κάθε χρόνο, εφόσον αυξάνονται και τα κέρδη της Berkshire. Σύμφωνα με τον κ. Μπάφετ, αυτά τα δικαιώματα αγοράς θα εξασκούνται χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση των διευθυνόντων συμβούλων. Αυτό το γεγονός, θεωρητικά, θα διασφαλίζει ότι λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις σε βάθος χρόνου.

Αναφερόμενος, τέλος, στους επαγγελματίες των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, τόνισε ότι πληρώνονται υπερβολικά πολύ σε σχέση με τις αποδόσεις των επενδύσεων που διαχειρίζονται, και ότι οι μικροεπενδυτές καλό θα ήταν να μη στρέφονται σε αυτούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή