Η Αθηναϊκή Τριλογία μας ξανασυστήνεται μέσα από ξεναγήσεις

Η Αθηναϊκή Τριλογία μας ξανασυστήνεται μέσα από ξεναγήσεις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ιστορία των κτιρίων της λεγόμενης Αθηναϊκής Τριλογίας –τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ακαδημία και τη Βιβλιοθήκη– θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν από επίσημα χείλη, οι Αθηναίοι και όχι μόνο.

Ειδικότερα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της νεότερης Ελλάδας διοργανώνει ξεναγήσεις στα τρία από τα πρώτα κεντρικά δημόσια οικοδομήματα της πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους κατά τον 19ον αιώνα, που έχουν την ιδιαιτερότητα ότι αποτελούν σύνολο αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής, δείγματα του ιστορισμού κλασικιστικών τύπων που ανθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια παρουσιάζονται η ζωφόρος – ύμνος προς τον βασιλέα Οθωνα ανάμεσα σε προσωποποιήσεις των τεχνών και των επιστημών, μορφές της αθηναϊκής Μυθολογίας και Ιστορίας, οι πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό. Στην Ακαδημία προβάλλονται ο μύθος του Προμηθέα, συμβόλου του ανθρώπινου αγώνα να υπερβεί τον εαυτό του καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες εναντίον κάθε αντιξοότητας έως την ηρωική αποθέωσή του, αλλά και η γέννηση της Αθηνάς, σύνθεση που συνδέει την Ακαδημία με τον Παρθενώνα. Στη Βιβλιοθήκη εντυπωσιάζουν η μνημειακή κλίμακα και η απόδοση ενός από τους τρεις αδελφούς δωρητές της, του Παναγή Βαλλιάνου, σε ανδριάντα, υλοποίηση της ευποιίας, συστατικού στοιχείου του ελληνικού γένους. Τις δωρεάν ξεναγήσεις θα κάνουν ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος και μεταπτυχιακοί σπουδαστές Ιστορίας της Τέχνης, με έναρξη από το προσεχές Σάββατο 13 Μαΐου, από τις 11 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., με σημείο συνάντησης τα Προπύλαια του ΕΚΠΑ. Η συνέχεια των ξεναγήσεων θα είναι τα Σάββατα 20 και 27 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή