Νέα γενιά hedge funds με κινεζικά κεφάλαια στη Wall

Νέα γενιά hedge funds με κινεζικά κεφάλαια στη Wall

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριακόσιες είκοσι τέσσερις επιχειρήσεις που διατηρούν δεσμούς με την Κίνα έχουν εγγραφεί στους καταλόγους της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Περίπου το 30% των εταιρειών αυτών είναι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.

Πρόκειται για μια νέα γενιά εταιρειών του κλάδου που έχει εμφανισθεί στις ΗΠΑ και επεκτείνει την παρουσία της Κίνας στη Wall Street. Οι εταιρείες αυτές οφείλουν την ύπαρξή τους στις μαζικές εκροές κεφαλαίων που εγκατέλειψαν την Κίνα εξαιτίας της υποχώρησης του γουάν κατά 11% έναντι του δολαρίου μέσα στα τελευταία δύο χρόνια και της ανησυχίας για την επιβράδυνση της οικονομίας της, το μεγάλο χρέος του τραπεζικού της τομέα και τη «φούσκα» στην κινεζική αγορά ακινήτων.

Το hedge fund Westfield Investment, για παράδειγμα, ιδρύθηκε από τον Ρενιουάν Γκάο, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, και τον Ιανουάριο διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 139 εκατ. δολαρίων. Επίσης ο Τσεν Φενγκ, ιδιοκτήτης του ομίλου ΗΝΑ, έχει ιδρύσει εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων. Παράλληλα η μεγαλύτερη εργολαβική εταιρεία στην ενδοχώρα της Κίνας, η China Vanke Co., έχει αγοράσει μεγάλο πακέτο μετοχών σε εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων. Σύμφωνα με τον Ντέρεκ Σίσορς, οικονομολόγο της American Enterprise Institute, ειδικευμένο σε θέματα Κίνας, οι εκροές κεφαλαίων από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο τριπαλασιάστηκαν το 2016 φτάνοντας στα 220 δισ. δολάρια από τα 70 δισ. δολάρια στα οποία ανέρχονταν το 2014. Τα κινεζικά κεφάλαια έχουν προκαλέσει κύμα εξαγορών αμερικανικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομέων εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα όπως της New York Cowen Group και του χρηματιστηρίου του Σικάγου που περιήλθε στον έλεγχο της Chongqing Casin Enterprise Group.

Μια άλλη εξαγορά που έγινε προσφάτως και είχε πολιτική διάσταση ήταν εκείνη ενός μεριδίου στη SkyBridge Capital, την εταιρεία του Αντονι Σκαραμούτσι, άλλοτε συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, που περιήλθε στον έλεγχο μιας θυγατρικής του ομίλου ΗΝΑ. Σε ό,τι αφορά την καταχώριση των επιχειρήσεων αυτών στους καταλόγους της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει γίνει χωρίς σχολαστικούς ελέγχους. Η Επιτροπή άρχισε από το 2012 να απαιτεί από τα hedge funds την καταχώρισή τους στους καταλόγους τους επικαλούμενη τον νόμο Ντοντ-Φρανκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή