Αύξηση 20,3% για τις ελληνικές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του έτους

Αύξηση 20,3% για τις ελληνικές εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του έτους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο του 2017, αλλά και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αυξήθηκαν και μάλιστα με υψηλότερο ρυθμό οι εισαγωγές, εκτοξεύοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στα 6,47 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 έναντι 4,47 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2017 σε 2,63 δισ. ευρώ έναντι 2,09 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 25,7%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων η αύξηση ήταν επίσης σημαντική, της τάξης του 6,6%. Αλλωστε μείωση των εξαγωγών παρατηρήθηκε τον Μάρτιο μόνο σε δύο από τις 10 βασικές κατηγορίες προϊόντων (ποτά – καπνός και μηχανήματα).

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων αποδίδει την αύξηση των εξαγωγών στη συγκυρία του εορτασμού του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων την ίδια ημερομηνία, ενώ η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια επίσπευσης των εμπορικών συναλλαγών υπό την αγωνία των εξελίξεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2017 σε 4,77 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30,2% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, οι εισαγωγές αυξήθηκαν τον Μάρτιο σε ετήσια βάση κατά 9,9%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατέγραψε αύξηση τον Μάρτιο 36,2%.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 6,87 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 20,3%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων η αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 είναι 5,9%.

Οι εισαγωγές στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 13,36 δισ. ευρώ έναντι 10,19 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 31%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων η αύξηση στις εισαγωγές είναι 5,9%.

Συνέπεια των παραπάνω το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 44,8% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ εάν εξαιρεθούν οι εισαγωγές πετρελαιοειδών καθώς και του εφοδιασμού πλοίων η αύξηση είναι 6,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή