Δέκα γυναίκες και ένα μωρό στις ακτές της Λιβύης

Δέκα γυναίκες και ένα μωρό στις ακτές της Λιβύης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σορούς δέκα γυναικών και ενός μωρού μετέφερε το κύμα χθες στις λιβυκές ακτές της Ζαουίγια – τραγικές μαρτυρίες ενός ακόμη ναυαγίου στη Μεσόγειο, στο οποίο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους έως και 200 άτομα. Παράλληλα, οι επιτυχείς διασχίσεις της Μεσογείου αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της βελτίωσης του καιρού, φθάνοντας τις 7.500.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και εξαιρώντας τα τελευταία ναυάγια, πάνω από 1.150 άνθρωποι έχουν πνιγεί ή εξαφανιστεί από τις αρχές του 2017 προσπαθώντας να φθάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Συνολικά, οι διασχίσεις στη διαδρομή αυτή έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, η οποία «έκλεισε» με 181.000 αφίξεις.

«Η βασική αιτία των ναυαγίων είναι η υπερφόρτωση των λέμβων με 100 έως και 150 άτομα», είπε την Κυριακή ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. «Οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω της όλο και χειρότερης ποιότητας των σκαφών και της συχνότερης χρήσης φουσκωτών σκαφών αντί για ξύλινα». Πρόσφατα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε τη συνεργασία των κινεζικών αρχών για την καταπολέμηση του εμπορίου φουσκωτών λέμβων που καταλήγουν σε κυκλώματα διακινητών.

Βορειότερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το υπουργείο Οικονομικών της Δανίας παρουσίασε οικονομετρική μελέτη για την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και η πιο κακοπληρωμένη θέση εργασίας αρκεί για να μετατρέψει έναν πρόσφυγα ή μετανάστη σε κέρδος για τα δημόσια ταμεία της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση της Ακροδεξιάς, οι κυβερνήσεις της χώρας έχουν περιορίσει σημαντικά τους αριθμούς των νεοεισερχομένων, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας, καθώς η χώρα οδεύει προς καθεστώς πλήρους απασχόλησης. «Η μετανάστευση μπορεί να είναι θετική για τα δημόσια οικονομικά, εφόσον οι άνθρωποι θέλουν να δουλέψουν», είπε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Γένσεν. «Αν η μετανάστευση δεν αγγίζει την αγορά εργασίας, τότε είναι αρνητική».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή