Στοίχημα, οι αποφάσεις για το χρέος

Στοίχημα, οι αποφάσεις για το χρέος

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αφήγημα της «κανονικότητας» και της ουσιαστικής διακυβέρνησης της χώρας, μετά τη λήξη των εκκρεμοτήτων που συνδέονταν με τη διαπραγμάτευση, ενεργοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταστήσει σαφές ότι βγαίνει ο ίδιος μπροστά στην προσπάθεια αντιστροφής του δυσμενούς –γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του– πολιτικού κλίματος. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι, μετά και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Παρασκευή, έχει καταστεί περισσότερο από σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην ψήφιση των νέων μέτρων που απορρέουν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Το ενδιαφέρον για την κυβερνητική ηγεσία όσον αφορά την ψηφοφορία στη Βουλή εστιάζεται περισσότερο στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει ο τακτικισμός του Μαξίμου να φέρει τα αντίμετρα σε ξεχωριστά άρθρα και να προκληθεί πρόβλημα με διαρροές στην αντιπολίτευση.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες

Μέχρι την ψηφοφορία για τα επιπλέον μέτρα, στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναμένεται να υπάρχει και πιο σαφής εικόνα αναφορικά με την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι μια σχετικά καθαρή εικόνα για τις προθέσεις των εταίρων μπορεί να προκύψει από τη διάσκεψη του G7 στο Μπάρι, το τριήμερο 11-13 Μαΐου, στο περιθώριο της οποίας θα συνεδριάσει το Washington Group και εκεί θα συζητηθεί το θέμα.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά αναμένει την εξέλιξη των συνεννοήσεων για ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του φόρουμ για τη αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, στο Πεκίνο, στις 14 και 15 Μαΐου.

Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν ότι για το ζήτημα του χρέους ο κ. Τσίπρας, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επιδιώξει τηλεφωνικές επικοινωνίες με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας. Στην Αθήνα θεωρούν, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, θετική εξέλιξη την εκλογή Μακρόν, που έχει ταχθεί υπέρ μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να χαιρετίσει μέσω Twitter την εκλογική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν: «Είναι μιαν ανάσα για τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά, προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της Ακροδεξιάς», έγραψε ο πρωθυπουργός. Στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ εξελίσσονται συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από την αναχώρησή του για την κινεζική πρωτεύουσα και στο πλαίσιο ανάδειξης της βελτίωσης της καθημερινότητας ως κυβερνητικής προτεραιότητας, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να εγκαινιάσει σήμερα τον κύκλο επισκέψεών του σε υπουργεία, κάνοντας την αρχή από το υπουργείο Παιδείας. Αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα είναι ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά, με τον πρωθυπουργό να θέτει ως στόχο να αρχίσει και η επόμενη σχολική χρονιά χωρίς κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η κ. Κίρχνερ

Η τέως πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ προστέθηκε χθες στον «λατινοαμερικανικό κύκλο» συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με –εν ενεργεία ή μη– ηγέτες της ευρύτερης περιοχής. Η κ. Κίρχνερ βρίσκεται στη χώρα μας από την Κυριακή, έπειτα από πρόσκληση που της απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η παραμονή της στην Αθήνα πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα, με επίσκεψη στην Ακρόπολη. Στη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Τσίπρα, αναφέρθηκε στην προσφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό, όχι μόνο της Δύσης, αλλά ευρύτερα, και ως τόπο προέλευσης της έννοιας της δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του δήλωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική» και ότι οι Ελληνες, παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την Αργεντινή, «αισθανόμαστε ότι έχουμε περίπου παρόμοια μενταλιτέ».

«Ζήσαμε από κοντά και τις περιπέτειές σας, αλλά και τα κατορθώματά σας», ανέφερε. Δεν παρέλειψε να κάνει σύνδεση με την τρέχουσα επικαιρότητα και να επισημάνει ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια. «Αλλά είμαστε σε μια πορεία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος την κ. Κίρχνερ, ανέφερε ότι ο ίδιος επισκέφθηκε την Αργεντινή πριν από τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή