Καθυστερεί η βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών ΕΣΥ

Καθυστερεί η βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών ΕΣΥ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη βαθμολογική εξέλιξη όσων γιατρών ΕΣΥ είχαν στις αρχές του 2017 αυτό το δικαίωμα, και η οποία παραπέμπει στο «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων, καταγγέλλουν οι γιατροί. Οπως τονίζουν, παρά τις πολλές και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας ότι το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για τη διετία 2017-2018 δεν αφορά τη βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών ΕΣΥ, στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού ακόμα δεν έχουν επικυρωθεί οι βαθμολογικές εξελίξεις που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι διαδικασίες συνήθως ολοκληρώνονται μέσα σε ενάμιση μήνα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, τον Μάιο του 2016 στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 1ης αξιολόγησης είχε κατατεθεί αιφνιδιαστικά, από τον τότε αναπλ. υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τροπολογία που προέβλεπε «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για τη διετία 2017-2018. Σημειώνεται ότι οι βαθμοί των γιατρών ΕΣΥ είναι τρεις: επιμελητής Α, επιμελητής Β και διευθυντής, που σημαίνει ότι ο γιατρός, από την ώρα που θα προσληφθεί ως ειδικευμένος έως τη συνταξιοδότηση, θα έχει βαθμολογική εξέλιξη δύο φορές.

Σε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο 2016, υπήρξε διαβεβαίωση από το υπουργείο πως η διάταξη δεν αφορά τη βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών, αλλά την ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. «Παρ’ όλα αυτά», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, «τέλη Δεκεμβρίου 2016 και αρχές Ιανουαρίου 2017, υπήρξε προφορική εντολή από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας προς τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων να μη γίνουν οι διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης, γιατί η ερμηνεία που έκαναν στον νόμο ήταν πως απαγορεύεται η βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών τη διετία 2017-2018».

Ακολούθησε παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία εξέδωσε τέλος Ιανουαρίου γραπτή υπηρεσιακή εντολή προς τις υπηρεσίες να προχωρήσουν οι διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης 1ου εξαμήνου. Δηλαδή, κάθε επιμελητής Β΄ με επτά χρόνια υπηρεσίας και κάθε επιμελητής Α΄ με επτά χρόνια στην ίδια βαθμίδα μπορεί να διεκδικήσει προαγωγή στην αμέσως ανώτερη βαθμίδα, άρα και μισθολογική αναβάθμιση. Καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου και εν συνεχεία συνεδριάζει το ειδικό όργανο που εξετάζει την αίτηση. Τα πρακτικά στέλνονται στο υπουργείο προς επικύρωση. Η διαδικασία γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου και συνήθως διαρκεί 1,5 μήνα.

«Εχουμε όμως φτάσει ήδη μέσα Μαΐου και αυτές οι βαθμολογικές εξελίξεις που έγιναν τον Φεβρουάριο δεν έχουν επικυρωθεί από το υπουργείο Υγείας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και πάλι αφήνουν να διαρρεύσει πως κατά την ερμηνεία τους η “διάταξη Αλεξιάδη” δεν επιτρέπει τη βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών», καταλήγει ο κ. Παπανικολάου, που τονίζει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει άμεσα να λύσει το θέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή