Πεντάλ και… κουπί στο κέντρο της Αθήνας

Πεντάλ και… κουπί στο κέντρο της Αθήνας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βέβαιο είναι ότι το χάρηκαν. Οι περίπου 15.000 ποδηλάτες που έδωσαν το «παρών» την Κυριακή στον 24ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας είχαν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν το κέντρο της πόλης άδειο και να επιδοθούν ανενόχλητοι και χωρίς κινδύνους στο αγαπημένο τους άθλημα. Η αλήθεια είναι ότι τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου η χρήση ποδηλάτου στα όρια του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ένα είδος extreme sport, τόσο για τους ίδιους τους ποδηλάτες όσο και για τους αυτοκινητιστές, αφού οι υποδομές (και η οδηγική εκπαίδευση) λείπουν. Εκτός από τον ποδηλατόδρομο που ξεκινάει από το Γκάζι, διασχίζει τα Πετράλωνα και συνεχίζει στον Ταύρο ώς το Φάληρο, ο Δήμος Αθηναίων δεν διαθέτει άλλες ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές. Μολονότι το πείραμα Θησείο – Φάληρο έχει υπάρξει επιτυχημένο (βλέπεις γονείς με παιδιά να κυκλοφορούν με ασφάλεια με τα ποδήλατά τους), το έργο της δημιουργίας ποδηλατοδρόμου κατά μήκος των γραμμών του τρένου και προς τα βόρεια προάστια της Αθήνας, βάσει μελέτης της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, έχει παραμείνει στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Προχθές, πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αφού έδωσε το σήμα της εκκίνησης του Ποδηλατικού Γύρου, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ήπιων ποδηλατοδρόμων και μέτρων φιλικών για τα ποδήλατα. Το γεγονός χαιρετίστηκε από τους ποδηλάτες, που ξεκίνησαν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή τη διαδρομή των 13 χιλιομέτρων από τη λεωφ. Αμαλίας – Βασ. Σοφίας – Αλεξάνδρας – Πατησίων – Ιουλιανού – Λιοσίων – Μάρνη – Καρόλου – πλ. Καραϊσκάκη – Αχιλλέως – Θερμοπυλών – Πειραιώς – Σταδίου – Φιλελλήνων, για να καταλήξουν και πάλι στο Σύνταγμα.

Οσο έκαναν πεντάλ βέβαια, κάποιοι άλλοι τράβαγαν κουπί, εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για ώρα. Εξαιτίας του Ποδηλατικού Γύρου, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας ήταν εκτεταμένες, με το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης εντελώς αποκλεισμένο από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκατοντάδες οχήματα παρέμειναν ακινητοποιημένα για πάνω από μία ώρα, καθώς η Τροχαία είχε αποκλείσει τόσο τις κεντρικές αρτηρίες όσο και τις περισσότερες καθέτους τους. Ηταν πολλοί εκείνοι που δεν γνώριζαν για τη διοργάνωση ώστε να διαμορφώσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους, ενώ οι κλειστοί δρόμοι κατέλαβαν εξαπίνης και κατοίκους του κέντρου που είχαν προγραμματίσει «έξοδο» ή που τους συνέβη κάτι απρόοπτο και χρειάστηκε να μετακινηθούν.

Σε δεινή θέση βρέθηκαν για μία ακόμη φορά και οι έμποροι του κέντρου, καθώς την περασμένη Κυριακή τα μαγαζιά ήταν ανοικτά. Το παζλ της σουρεαλιστικής αυτής ημέρας συμπλήρωναν και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των υπαλληλικών ενώσεων κατά της απόφασης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Πάντως, ούτε οι ίδιοι οι ποδηλάτες επιθυμούν να κλείνει για τα μάτια τους το κέντρο της Αθήνας, έστω αυτές τις λίγες Κυριακές κάθε χρόνο. «Δεν θέλουμε να κλείνουμε την κυκλοφορία, θέλουμε να είμαστε η κυκλοφορία», όπως αναφέρει η συλλογικότητα ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ, ζητώντας τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αυτοκινήτων και τη διευκόλυνση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης. Καλούν μάλιστα όλους την… ερχόμενη Κυριακή 14 Μαΐου στη 10η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία. Ναι, και την Κυριακή που μας έρχεται ποδήλατα θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, ξεκινώντας στις 12 το μεσημέρι από το Πεδίον του Αρεως για να καταλήξουν στο δημαρχείο περίπου στη 1.30 μ.μ. για την επίδοση ψηφίσματος. Οι ποδηλάτες ζητούν να υλοποιηθούν όσα προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας για τους ποδηλατοδρόμους, να συντηρηθεί ο ποδηλατόδρομος Γκάζι – Φάληρο (κάποιοι έχουν κόψει μεταλλικές μπάρες που τον οριοθετούν, με αποτέλεσμα να εξέχουν σίδερα), την κατασκευή του βόρειου άξονα και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των ποδηλατών.

Σημειώνεται ότι η ποδηλατοπορεία διοργανώνεται από τους ποδηλατικούς συλλόγους «παραδοσιακά» κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου. Ο Ποδηλατικός Γύρος πραγματοποιείται συνήθως τον Απρίλιο, ωστόσο για άγνωστο λόγο μεταφέρθηκε τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή