Η Γαλλία κέρδισε πολύτιμη ευκαιρία

Η Γαλλία κέρδισε πολύτιμη ευκαιρία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​την πρώτη προεδρική ομιλία του, μεταξύ Πυραμίδας και Καρουσέλ του Λούβρου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε κάτι σοφό, πλην όμως εξαιρετικά δύσκολο. Απευθυνόμενος σε όσους προτίμησαν την κ. Λεπέν, ανέφερε: «Θα κάνω τα πάντα ώστε στο τέλος της πενταετίας να μην υπάρχει κανείς λόγος για να ψηφίζει κανείς τα άκρα». Σε όσους αποδοκίμαζαν με σφυρίγματα στο άκουσμα του ονόματος Λεπέν ζήτησε «μη τους σφυρίζετε», υπενθυμίζοντας ότι στη Λυών, αρχές Φεβρουαρίου, ήταν ο ίδιος, ως υποψήφιος τότε, που είχε πει προς τους υποστηρικτές του: «Δεν μπορούμε να ενώσουμε με σφυρίγματα».

Κάθε πράγμα στην ώρα του. Την Κυριακή, εκτός από την τοποθέτηση στον θώκο της Γαλλικής Δημοκρατίας αυτού του «επίμονου νεαρού», μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών έδωσε ένα σκληρό μάθημα στον λαϊκισμό. Παραδόξως αυτό συνέβη στη Γαλλία, όταν, μόλις πριν από λίγο καιρό, στην άλλη πλευρά της Μάγχης, οι άνθρωποι των βρετανικών νήσων, αν και φημισμένοι για τον ρεαλισμό τους, επέλεξαν, επηρεασμένοι από ένα συνονθύλευμα ανακριβειών και ανόητων παραδοχών, να στείλουν τη Βρετανία σε μια μοναχική αποξένωση από την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής και μέχρις ότου μπορέσουμε να κρίνουμε τον κ. Μακρόν για τις πράξεις του, αξίζει να αξιολογήσουμε ότι στη Γαλλία δίνεται εντολή διακυβέρνησης σε έναν πρόεδρο που θέλει περισσότερη Ευρώπη. Αλλά σε συνδυασμό με εντονότερη επιχειρηματικότητα, αυξημένη υπευθυνότητα στις κρατικές δαπάνες, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των παροχών και, τελικά, περισσότερη αλληλεγγύη με τη γερμανική πλευρά ώστε να προστατευθεί το ευρώ.

Κυρίως όμως ο κ. Μακρόν πήρε μια πολύτιμη εντολή: να βελτιώσει το γαλλικό σύστημα εντός του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Αν η προσεχής ανασύνταξη της Βουλής, που θα έχει τελειώσει με το δεύτερο γύρο εκλογών, στις 18 Ιουνίου, επιβεβαιώσει αυτή τη θέληση του εκλογικού σώματος, η Γαλλία θα μπορεί να ελπίζει ότι θα προσελκύσει το μέγεθος των επενδύσεων που απαιτείται για την αναβάθμιση των παραγωγικών ικανοτήτων της.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Γαλλία θα προστεθεί στα ευρωπαϊκά κράτη που επιδιώκουν να προσαρμόσουν το ιστορικά κεκτημένο επίπεδο ποιότητας ζωής με τη σημερινή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου.

Στην προχθεσινή απόφαση των Γάλλων, υπάρχει ένα μήνυμα για εμάς: ο χρόνος ανασύνταξης που διαθέταμε μόλις περιορίστηκε δραστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή