Ινδονησία: Σε διετή φυλάκιση για προσβολή του Ισλάμ καταδικάστηκε ο κυβερνήτης της Τζακάρτα

Ινδονησία: Σε διετή φυλάκιση για προσβολή του Ισλάμ καταδικάστηκε ο κυβερνήτης της Τζακάρτα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα καταδικάστηκε σήμερα σε δύο χρόνια φυλάκιση για προσβολή του Iσλάμ, ποινή αυστηρότερη από την αναμενόμενη, σε μια δίκη που θεωρήθηκε τεστ για τη θρησκευτική ανεκτικότητα στην πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου.

Η απόφαση αυτή, που ήταν εντελώς αναπάντεχη καθώς η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον «Αχόκ» Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα ποινή δύο ετών με αναστολή, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό κτίριο, φωνάζοντας «Ο θεός είναι ο μέγιστος!».

Έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί όμως και οργισμένοι υποστηρικτές του κυβερνήτη, οι οποίοι κατηγορούσαν την οργάνωση «Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ» (FPI)για τη δίωξη του Πουρνάμα.

«Τον καταδίκασαν επειδή πιέστηκαν από τις μάζες. Αυτό είναι άδικο», είπε ένας υποστηρικτής του. 

Επιπλέον, η καταδίκη του έρχεται εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών σχετικά με την αύξηση της επιρροής των ισλαμιστικών οργανώσεων στη χώρα και αποτελεί πισωγύρισμα για μία κυβέρνηση που προσπαθεί να ανακόψει την ενίσχυση αυτών των οργανώσεων και να ελαφρύνει τις αγωνίες των επενδυτών σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν τις κοσμικές αξίες στη χώρα.  

Ο δικαστής δήλωσε το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αχόκ είναι «ένοχος για βλασφημία» και τον καταδίκασε «σε δύο χρόνια φυλάκιση». Αμέσως ζήτησε να οδηγηθεί στη φυλακή ο κυβερνήτης, ο οποίος τον Απρίλιο έχασε στις εκλογές, όμως παραμένει στη θέση του ως τον Οκτώβριο.

«Θα ασκήσουμε έφεση», απάντησε ο Αχόκ. 

Σύμφωνα με τον Αντρέας Χαρσόνο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί «τεράστιο πισωγύρισμα» για τα ζητήματα των μειονοτήτων και της ανοχής στην Ινδονησία, χώρα στην οποία επικρατεί σχετική θρησκευτική μετριοπάθεια, καθώς δίπλα στην Ισλαμική πλειοψηφία ζουν αρμονικά μεγάλες κοινότητες Χριστιανών, Βουδιστών και Ινδουιστών.

Ο κυβερνήτης, που είναι γνωστός για την ευθύτητά του, κατηγορήθηκε για μια δήλωση που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε πει ότι είναι λανθασμένη η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι ουλεμάδες (μουσουλμάνοι θεολόγοι) σε μια σούρα του Κορανίου. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, ένας μουσουλμάνος θα πρέπει να ψηφίζει και να εκλέγει μόνο μουσουλμάνους ηγέτες.

Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο κυβερνήτης ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, αλλά αυτό δεν κατεύνασε την οργή ορισμένων φονταμενταλιστικών οργανώσεων, όπως της οργάνωσης Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI).

Στα μέσα Απριλίου, ο Αχόκ ηττήθηκε στις εκλογές, όπου διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία, από τον μουσουλμάνο αντίπαλό του Ανιές Μπασουεντάν.

Ο Αχόκ ήταν ο πρώτος μη μουσουλμάνος κυβερνήτης της Τζακάρτα εδώ και μισό αιώνα και ο πρώτος που προερχόταν από την κινεζική μειονότητα. Ανέλαβε τη θέση χωρίς εκλογές το 2014 μετά την εκλογή στην προεδρία της Ινδονησίας του προκατόχου του Τζόκο Ουιντόντο, του οποίου ήταν αναπληρωτής.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή