Βίντεο- ντοκουμέντο: Οι ληστές των χρηματοκιβωτίων

Βίντεο- ντοκουμέντο: Οι ληστές των χρηματοκιβωτίων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάστημα ενός έτους οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» διέπραξαν 145 ένοπλες ληστείες σε εταιρείες κυρίως στην Αττική. Για συμμετοχή στη σπείρα συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα πέντε, τα περισσότερα με δευτερεύοντα – περιφερειακό ρόλο στη δράση της ομάδας. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της σπείρας είχε κωδική ονομασία «Strongbox».

Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν για ορμητήριό τους τον καταυλισμό σεισμοπλήκτων στην περιοχή του στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ στο Μενίδι και η επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών της σπείρας έγινε (το βράδυ της Πέμπτης) στη διάρκεια αρραβώνα, σε χώρο εκδηλώσεων, στο Μενίδι. Οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να βρουν τα «επιχειρησιακά» τηλέφωνα των δραστών (αυτά που χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια ληστειών) αξιοποιώντας μια συσκευή κινητού τηλεφώνου που τα μέλη της συμμορίας άφησαν πίσω τους, μετά τη ληστεία στη γαλακτοβιομηχανία «Όλυμπος» στις Αφίδνες. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έμεναν στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων και  χρησιμοποιούσαν ως «καβάντζες» κοντέινερ εντός του πρώην στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ.  

Τα βίντεο από τη δράση των ληστών:

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) που τους καταδίωξαν. Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, έπειτα από ένοπλες ληστείες, η πρώτη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Sol Hellas στα Δερβενοχώρια και η δεύτερη στο εργοστάσιο αλουμινίων ΑΛΚΑΤ στον Ασπρόπυργο, αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ εντόπισαν το αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών και προσπάθησαν να το ακινητοποιήσουν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών: «Στη θέα των αστυνομικών, ένας εκ των δραστών πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον τους και δύο εκ των αστυνομικών ανταπέδωσαν, πυροβολώντας πέντε φορές», επισημαίνεται στη δικογραφία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή