«Ημέρας Ευρώπης» στο ΚΠΙΣΝ, παρουσία Παυλόπουλου

«Ημέρας Ευρώπης» στο ΚΠΙΣΝ, παρουσία Παυλόπουλου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Άκρως συμβολική» χαρακτήρισε τη σημερινή επέτειο της «Ημέρας της Ευρώπης» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι υποχρεώνει τους λαούς της Ε.Ε. να μην λησμονούν την ανάγκη υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, και των θεμελίων του, ένα από τα οποία αποτελεί η αρχαία Ελλάδα.

Μιλώντας στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, όπου τιμήθηκε η «Ημέρα της Ευρώπης», ανέφερε επίσης ως συνιστώσες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την αρχαία Ρώμη και τη χριστιανική διδασκαλία. Οι παραπάνω, είπε, είναι οι τρεις πυλώνες που με θεσμικό «όχημα» την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, έχουν θωρακίσει τον άνθρωπο, στον «σισύφειο» αγώνα του να υπεραμυνθεί της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Επιστέγασμα αυτής της κληρονομιάς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι οι αρχές της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Αυτές τις αρχές πρέπει να υπερασπιστούμε, τόνισε, προκειμένου το οικονομικό στοιχείο να μην επιβληθεί στο θεσμικό, ώστε η οικονομία να υπηρετεί τον άνθρωπο.

«Στο μέτρο που ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη υποχωρούν απέναντι στην “επέλαση” του αμιγώς οικονομικού συμφέροντος -και στην ακολούθως “μοιραία” επικυριαρχία του “οικονομικού” επί του “θεσμικού” – ο δυτικός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός αδυνατούν να υπηρετήσουν τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του» είπε χαρακτηριστικά

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, ότι επίκληση των αρχών αυτών έκανε στην πρώτη του ομιλία και ο νεοεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στις αρχές του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης.

Μιλώντας για την κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ότι μόνον έτσι αποτρέπεται η ρήξη του κοινωνικού ιστού, ιδίως δε, οι σχέσεις μεταξύ λαών, με απώτερο στόχο την επικράτηση και εμπέδωση της ειρήνης.

Μήνυμα Κοτζιά για τις σύγχρονες προκλήσεις στην Ε.Ε.

«Οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε τις σύγχρονες προκλήσεις και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει από την πλευρά του σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ιστορική επέτειο της «Διακήρυξης Σουμάν» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Και προσθέτει: «Να αναζωογονήσουμε τις αρχές και τις αξίες που διαμόρφωσαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως εκείνες της δημοκρατίας, της ισονομίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης και να εργαστούμε ώστε η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική να αποκτήσει στρατηγική σκέψη για να αντιμετωπίσει το υφιστάμενο έλλειμμα ηγεσίας. Οφείλουμε να ξαναδώσουμε προοπτική στους λαούς μας και να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που θα εγκαταλείψει τις τιμωρητικές πολιτικές που λειτουργούν αντιπαραγωγικά και επιτείνουν τα υφιστάμενα προβλήματα»".

«Η Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Κοτζιάς, «ως ενεργό μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να ασκεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, προωθώντας σειρά διεθνών πρωτοβουλιών με γνώμονα την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις γειτονικές περιοχές».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή