Η αναφορά Μητσοτάκη στο «δίδαγμα της Γαλλίας»

Η αναφορά Μητσοτάκη στο «δίδαγμα της Γαλλίας»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εκλογές στη Γαλλία και η πρόσφατη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν με την Ελλάδα; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε εκτενώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την σημερινή ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματος, με εκτενείς αναφορές στο εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που ήδη πριν την εκλογή του κ. Μακρόν είχε δηλώσει την στήριξη του στο πρόσωπο του 39χρονου πολιτικού, βλέπει πολλά κοινά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο νέο Γάλλο πρόεδρο, κάτι που φρόντισε να επισημαίνει επιμελώς στην σημερινή ομιλία του.

«Η Ευρώπη αλλάζει. Το πολιτικό εκκρεμές γυρίζει προς την πλευρά των δυνάμεων της προόδου και της αλήθειας. Της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού» είπε στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε «μετά από μια περίοδο έξαρσης, ο λαϊκισμός υφίσταται στρατηγική ήττα. Είτε στην ακρο-δεξιά είτε και στην ακρο-αριστερή εκδοχή του. Προηγήθηκαν ήδη η Ισπανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Αλλά, προχθές, στη Γαλλία, η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. Μια εποχή μεταρρυθμίσεων και ελπίδας. Ταυτόχρονα, μια εποχή ρεαλισμού και ειλικρίνειας. Μια νέα εποχή που έρχεται επίσης να επαναπροσδιορίσει τα όρια του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος».

Η αναφορά αυτή του κ. Μητσοτάκη έρχεται να προστεθεί μετά από τη δήλωση του σε πρόσφατη συνέντευξη πως ο διαχωρισμός «αριστερά – δεξιά» έχει πάψει να υφίσταται όπως τον ξέραμε.

Είναι προφανές πως ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει  να εκμεταλλευτεί το ευνοικό μομέντουμ σε όλη την Ευρώπη, που δείχνει πως οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις «της λογικής» επικρατούν έναντι των άκρων. Αυτό όπως είναι και το παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα.

«Η κοινωνία είναι σε εγρήγορση, παρακολουθεί με προσοχή και μετά τοποθετείται ανάλογα, χωρίς να διστάσει. Ιδίως αν πρόκειται να επιβραβεύσει την αλήθεια και την ειλικρίνεια» ήταν το σχετικό απόσπασμα, καταλήγοντας πως  «αυτό είναι ένα πολιτικό δίδαγμα και για τη χώρα μας. Να γίνουμε εμείς οι φορείς της ανανέωσης που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

Και η αντίστροφη σύνδεση

Ο κ. Μητσοτάκης όμως αποδομώντας ταυτόχρονα τον Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε και τον ανάποδο συλλογισμό, λέγοντας πως και η Ελλάδα αποτέλεσε «δίδαγμα» για την Ελλάδα, από την ανάποδη.

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη  ήταν πως «είναι, όμως, γεγονός ότι η κοινή γνώμη της Γαλλίας, ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι στην Ελλάδα, είχε το προνόμιο να ξέρει πού οδηγούν τα μεγάλα λόγια, πού τελικά καταλήγουν τα ψεύδη και οι κίβδηλες υποσχέσεις. Είχε αντίληψη, διότι γνώριζε τί έλεγε και τί τελικά έκανε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Είχε παρακολουθήσει τις κούφιες εξαγγελίες για την στημένη αντιπαράθεση με την Ευρώπη» καταλήγοντας πως «η χώρα μας είχε – και ως ένα βαθμό έχει – μετατραπεί σε ένα εργαστήρι, όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές του λαϊκισμού στην σκληρή πρόσκρουση με τα βράχια της πραγματικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή