Με τον Μακρόν «κατεβαίνει» ο Μανουέλ Βαλς

Με τον Μακρόν «κατεβαίνει» ο Μανουέλ Βαλς

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να κατέβει στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου με το κόμμα του νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ο μέχρι πρότινος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Βαλς κήρυξε «νεκρό» το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να καταλήξει: «Το ουσιώδες σήμερα είναι να προσφέρουμε ευρεία και συνεκτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει».

Προερχόμενος, όπως και ο Μακρόν, από τη δεξιά φιλοεπιχειρηματική πτέρυγα των Σοσιαλιστών, ο Μανουέλ Βαλς είναι ο πρώτος, αλλά μάλλον όχι ο τελευταίος, πρώτης γραμμής πολιτικός του κόμματος που προσφέρεται να υπηρετήσει τον νέο πρόεδρο. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να χειριστεί με προσοχή το ζήτημα, καθώς η προσέλκυση υπερβολικά μεγάλου αριθμού Σοσιαλιστών θα προσέθετε βέλη στη φαρέτρα των επικριτών του, οι οποίοι τον εμφανίζουν ως συνέχεια της κατά γενική ομολογία αποτυχημένης προεδρίας Ολάντ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπενζαμέν Γκριβό, γενικός γραμματέας του κόμματος του Μακρόν, δήλωσε ότι ο Βαλς πρέπει πρώτα να κάνει αίτηση εγγραφής στο κόμμα –η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα– και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτός ως υποψήφιος βουλευτής.

Ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων του κόμματος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έχουν αρχίσει οι (διακριτικές, λόγω γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου) βολιδοσκοπήσεις του επιτελείου Μακρόν προς τη Γερμανία αναφορικά με την επιδιωκόμενη, από τον νέο πρόεδρο, αναμόρφωση της Ευρωζώνης.

Επί του προκειμένου, όμως, η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο φαίνεται να είναι μάλλον ψυχρή. Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Φουκς απέρριψε κάθε συζήτηση περί ευρωομολόγων δηλώνοντας ότι «κάθε κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει το δικό του χρέος», ενώ ο επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει ήδη τους αναγκαίους θεσμούς διακυβέρνησης και σταθεροποίησης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής των Συντηρητικών στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισε ότι «ο Μακρόν θα μπορεί να ζητήσει βήματα μεταρρύθμισης στην Ευρώπη, αφού θα έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή