«Φρένο» στη μεταφορά ακινήτων στους ΟΤΑ βάζουν οι δανειστές

«Φρένο» στη μεταφορά ακινήτων στους ΟΤΑ βάζουν οι δανειστές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τάση της κυβέρνησης να «χαρίζει» ακίνητα, κυρίως προς τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), επιχειρούν να διακόψουν οι θεσμοί. Το συμπληρωματικό μνημόνιο έρχεται να βάλει περιορισμούς στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει ακίνητα στις «τοπικές κοινωνίες» και τους ΟΤΑ. Αυτό συνέβη στον Πειραιά, με το παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας, το ίδιο με το Φαληρικό Μέτωπο, ενώ αντίστοιχα ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει τις εντυπώσεις από την προώθηση αποκρατικοποιήσεων, όπως π.χ. του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Ετσι τώρα οι θεσμοί πιέζουν για μεγαλύτερο έλεγχο των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της συμφωνίας σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η διαδικασία μεταφοράς των ακινήτων που παραμένουν έξω από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (και του υπερταμείου) θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο σε όλα τα αρχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η ομάδα εργασίας θα απαρτίζεται από στελέχη του υπερταμείου (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ), του υπουργείου Οικονομικών και των επιμέρους υπουργείων. Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, η ομάδα αυτή θα έχει πλήρη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων όλων των υπουργείων, αλλά και στη βάση ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ). Μάλιστα η ρύθμιση για τη σύσταση της ομάδας εργασίας αποτελεί την προαπαιτούμενη ενέργεια για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, «εξαιρέσεις στη δημόσια ακίνητη περιουσία (συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε οντότητες ελεγχόμενες από τα υπουργεία) θα λαμβάνουν χώρα πάνω σε κοινά αποδεκτές, μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, γραμμές. Καμία μεταβίβαση δημοσίου ακινήτου δεν θα λάβει χώρα εάν αυτή θεωρείται ενάντια στη νέα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, με υπογραφή του υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή, μεταβιβάστηκε στον δήμο της πόλης ακίνητο στο λιμάνι της Καβάλας, συνολικής έκτασης 1.300 στρεμμάτων. Επίσης πρόσφατα συμφωνήθηκε η μεταβίβαση συγκεκριμένων ακινήτων που βρίσκονται στον προβλήτα Ι του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε άλλους δημόσιους φορείς. Ο δήμος και το υπουργείο Πολιτισμού διεκδικούσαν το σύνολο της έκτασης του προβλήτα Ι, αλλά μια τέτοια μεταβίβαση δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην αποκρατικοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή