ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωζώνη και η Κίνα είναι φέτος οι ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και οι υψηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις της Κίνας αντιστάθμισαν την απογοητευτική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2017. Ετσι, η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία παραμένει σε «καλό δρόμο», καταλήγει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην έκθεση με τις τελευταίες προβλέψεις του για την περίοδο 2017-18.

Επειτα από μακρά περίοδο υποτονικών επιδόσεων, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εξελίσσεται σταθερά με ρυθμό 1,5% - 2% επί οκτώ συναπτά τρίμηνα, επισημαίνει η Fitch. Η επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αποδίδει, με την αύξηση του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα και τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές ακινήτων. Θετικό ρόλο, σε μικρότερο, όμως, βαθμό, έχουν διαδραματίσει η χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας και η ανάκαμψη της απασχόλησης. Oπως επισημαίνεται από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο, όπως δείχνουν οι Δείκτες Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ), εξακολουθεί να αναπτύσσεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα φαίνεται να εξασθενούν οι πολιτικοί κίνδυνοι από τον λαϊκισμό που είχε φουντώσει τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωζώνη, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων για εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές.

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε στο 0,2%, αντί για 0,6% που προβλεπόταν από τη Fitch, κάτι που όμως αποδίδεται στην προσωρινή εξασθένιση της κατανάλωσης. Κατά τα άλλα, η ανεργία εξακολουθεί να υποχωρεί, τα εισοδήματα αυξάνονται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη φαίνεται να ενισχύεται. Συν τοις άλλοις, η προοπτική φορολογικών ελαφρύνσεων, που έχει υποσχεθεί ο Λευκός Οίκος, αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση εντός του δευτέρου τριμήνου του 2017. Η Fitch συμπεραίνει πως μια αύξηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και η περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στο 2,6%, στη διάρκεια του 2018.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προβλέπει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει δύο ακόμη φορές το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, κάθε φορά, έπειτα από αντίστοιχη απόφαση που ελήφθη τον Μάρτιο του 2017. Υπάρχουν περιθώρια για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής όσο η ανεργία είναι χαμηλή και ο πληθωρισμός προσεγγίζει τον επιθυμητό στόχο του 2%.

Από την άλλη πλευρά, η Fitch διαβλέπει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία. «Η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στα τρέχοντα επίπεδα έως τα τέλη του 2017», σημειώνεται στην έκθεση, αποδίδοντας αυτήν την εκτίμηση στην υποτονική αύξηση των μισθών και στο γεγονός ότι η ενίσχυση των τιμών αποδείχθηκε υποτονική.

Στην Κίνα, τα αποτελέσματα των μέτρων στήριξης που εφάρμοσε το Πεκίνο έγιναν αισθητά, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 6,9% κατά το πρώτο τρίμηνο έναντι του 6,6% που προβλεπόταν στην αντίστοιχη έκθεση της Fitch τον Μάρτιο. Εν τούτοις, η ανάπτυξη στην υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερη οικονομία του κόσμου θα υποχωρήσει κάτω από 6% το 2018, εξαιτίας της επιβολής αυστηρότερων κριτηρίων για παροχή δανείων, που θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τις επιδόσεις της.

Μήνυμα JPMorgan για συγχωνεύσεις

Συγχωνευθείτε όσο είναι καιρός, είναι το μήνυμα της JPMorgan στις αμερικανικές μεσαίου μεγέθους τράπεζες, οι οποίες κινδυνεύουν από έλλειψη ρευστού μόλις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Ανάλογη προειδοποίηση για ανεπαρκή προσφορά δολαρίων στις διεθνείς αγορές έχει διατυπωθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος JPMorgan υπολογίζει ότι μπορεί να λείψει 1,5 τρισ. δολάρια από τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες των ΗΠΑ την επόμενη τετραετία ή πενταετία, αν η Fed αποφασίσει να επαναφέρει τους ισολογισμούς σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Σήμερα, οι ισολογισμοί της Fed φθάνουν τα 4,5 τρισ. δολάρια, έπειτα από την εφαρμογή τριών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, από το 2008 έως το 2014. Την εν λόγω περίοδο, η Fed συγκέντρωσε διάφορους τίτλους, από κρατικά ομόλογα μέχρι ομόλογα στεγαστικής πίστης. Η επεκτατική πολιτική της Fed δημιούργησε πρόσθετη ρευστότητα στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, της τάξεως των 2,5 τρισ. δολαρίων. Με τη σταδιακή συρρίκνωση των ισολογισμών της, η Fed πρακτικά δεν θα αγοράζει νέους τίτλους για να αντικαθιστά αυτούς που ωριμάζουν από το χαρτοφυλάκιο των 4,5 τρισ. δολαρίων. «Μια κατάθεση θα καταστρέφεται αν η Fed δεν θα επενδύει εκ νέου τα κεφάλαιά της», αναφέρεται στην έκθεση της JPMorgan. Τράπεζες μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ είναι όσες διαθέτουν ενεργητικό έως 50 δισ. δολάρια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ