Πρ. Παυλόπουλος υπέρ ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ενωσης

Πρ. Παυλόπουλος υπέρ ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ενωσης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα του οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ε.Ε. στον αρχικό προορισμό που σχεδίασαν οι εμπνευστές της, δηλαδή στην ομοσπονδιοποίησή της, εξέφρασε χθες ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στην εορταστική ημερίδα για την Ημέρα της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της παρουσίας της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Ιδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. «Μόνον μια ομοσπονδιακή Ευρώπη μπορεί να φέρει σε αίσιο πέρας την, σύμφυτη με την δημιουργία της, αποστολή της, ως ασπίδα και δόρυ υπεράσπισης των αρχών της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης», τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι ο προορισμός αυτός χαράχθηκε «ως μέσον οριστικής αποσόβησης των εφιαλτικών κινδύνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανέδειξε τη σημασία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, διατυπώνοντας τη γνωστή του θέση ότι αυτή επαπειλείται από την παγκοσμιοποίηση. «Οσο η δημοκρατική οργάνωση του κράτους στη Δύση και ειδικότερα στην Ευρώπη δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στις επιθέσεις των δίχως δημοκρατική νομιμοποίηση φορέων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, τόσο ο δυτικός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός “εξαντλούνται”, στη μακρά πορεία τους προς την εκπλήρωση της πλανητικής αποστολής τους», είπε.

Ανάλογη απειλή επισήμανε ότι αντιμετωπίζει και η κοινωνική δικαιοσύνη ως συστήμα «που, μέσω της καταπολέμησης των ολέθριων επιπτώσεων των ανισοτήτων, αποτρέπει τη ρήξη του κοινωνικού ιστού» και «τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ λαών». «Οσο η δυναμική της δικαιοσύνης απομειώνεται τόσο η Δύση και η Ευρώπη αδυνατούν να φέρουν αποτελεσματικώς εις πέρας την αποστολή τους, ως παγκόσμιας εμβέλειας φορείς εγγύησης της ειρήνης, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τους κινδύνους από την έξαρση του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Αφού επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα σήμερα αμφισβητείται και φθίνει, καθώς το υπονομεύουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού, υπογράμμισε: «Η σημερινή ηγεσία της Ευρώπης καλείται όχι απλά να αντιδράσει αλλά και να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα, να ενισχύσει τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και να κινηθεί στην κατεύθυνση που έδειξαν οι προηγούμενες ηγεσίες της». Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η αντίληψη ότι η Ε.Ε. ισοδυναμεί με πόρους και όχι με αξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή