Αντισυνταγματική η περικοπή των συντάξεων από το 2019

Αντισυνταγματική η περικοπή των συντάξεων από το 2019

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αντισυνταγματικότητας για τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019, που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Η Ολομέλεια απεφάνθη ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη ότι εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί ενός νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος για περικοπές έπειτα από δύο χρόνια, χωρίς αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπουν η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η γνωμοδότηση της Oλομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σκόπελο τον οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεπεράσει, καθώς δεν είναι ανεκτό από τη συνταγματική μας τάξη να ψηφιστούν μέτρα τα οποία εκ των προτέρων έχουν κριθεί αντίθετα με το Σύνταγμα.

Παράλληλα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΣΕΕ, συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% για το 2018 και 37% για το 2019 και εφεξής.

Η νέα ρύθμιση έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην εθνική οικονομία, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε και ο δικηγορικός σύλλογος, εκτιμώντας ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα του ασφαλιστικού συστήματος. Απαράδεκτη και φορομπηχτική χαρακτηρίζει την προωθούμενη νέα ρύθμιση και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενώ και το Οικονομικό Επιμελητήριο επισημαίνει ότι από το 2019 οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να πληρώνουν και φόρο επί των εισφορών αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή