Υψηλοί τόνοι στην προεκλογική εκστρατεία του Ιράν

Υψηλοί τόνοι στην προεκλογική εκστρατεία του Ιράν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Στη σκιά της φονικής έκρηξης σε ορυχείο που στοίχισε την περασμένη εβδομάδα τη ζωή σε 42 ανθρώπους, συνεχίζεται στο Ιράν η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 19ης Μαΐου, με τον απερχόμενο πρόεδρο και υποψήφιο για επανεκλογή Χασάν Ροχανί να αφήνει στην άκρη τούς καλοπροαίρετους και συμφιλιωτικούς του τόνους και να περνάει στην επίθεση.  Αυτό έγινε φανερό στη διάρκεια δύο τηλεμαχιών, στις 28 Απριλίου και 5 Μαΐου, όπου ο πρόεδρος του Ιράν επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον των δύο κύριων αντιπάλων του στην προεκλογική κούρσα, τον δήμαρχο της Τεχεράνης Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Εμπραχίμ Ραϊσί. «Μη μας μιλάτε για ελευθερία γιατί αυτή θα ντραπεί για εσάς», δήλωσε ο Ροχανί στις 7 Μαΐου στην πόλη Ουρουμιέχ του βορειοδυτικού Ιράν, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή των αντιπάλων του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι επιδεικνύει ανοχή στην κριτική.

Την επομένη, μιλώντας στην πόλη Χαμαντάν, στο δυτικό Ιράν, ο Ροχανί στηλίτευσε τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι οργανώσεις που συνδέονται με ορισμένους υποψηφίους: μια νύξη για τον Εμπραχίμ Ραϊσί, επικεφαλής του πλούσιου φιλανθρωπικού ιδρύματος Astan Quds. «Εάν εσείς οι νέοι μείνετε στο σπίτι, να ξέρετε ότι αυτοί θα σηκώσουν τείχη (…) για να διαχωρίσουν τα πεζοδρόμια που προορίζονται για τις γυναίκες από εκείνα που προορίζονται για τους άνδρες, ακριβώς όπως διαχώρισαν τους χώρους εργασίας τους», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος κάνοντας αυτήν τη φορά αναφορά στον Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ και στη δράση του ως δημάρχου της Τεχεράνης από το 2005.

«Για άλλη μία φορά, στις 19 Μαΐου, ο ιρανικός λαός θα δείξει ότι δεν θέλει εκείνους που τα τελευταία τριάντα οκτώ χρόνια (από την επανάσταση του 1979) το μόνο που ήξεραν ήταν να κρεμούν και να στέλνουν ανθρώπους στη φυλακή», δήλωσε εκ νέου ο πρόεδρος Ροχανί, απευθυνόμενος αυτήν τη φορά στον Εμπραχίμ Ραϊσί και στο παρελθόν του ως γενικού εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή