Νερό να το πιεις στο ποτήρι, στην Αθήνα

Νερό να το πιεις στο ποτήρι, στην Αθήνα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην 33η θέση ανάμεσα σε 40 –κυρίως ευρωπαϊκές– πόλεις βρίσκεται η Αθήνα, όσον αφορά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στη διαχείριση του νερού. Η πρωτεύουσα έχει υψηλή βαθμολογία στην ποιότητα του πόσιμου νερού και τη διαχείριση των λυμάτων, ωστόσο χάνει πόντους στη διαχείριση των απορριμμάτων (που επηρεάζει τα υπόγεια νερά), την αναλογία πρασίνου στην πόλη και τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων.

Ο «Ατλαντας Αστικών Υδάτων» καταρτίστηκε με τη συνεργασία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Fundacio CTM Centre Tecnologic,το KWR Watercycle Research Institute, την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για το Νερό και το δίκτυο ύδρευσης στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις NETWERC H20. Η παρουσίαση του «Ατλαντα» έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη σύνοδο των υπουργών που είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση των υδάτων από τα 43 μέλη της Ενωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), η οποία φιλοξενήθηκε στη Μάλτα. Ο «Ατλαντας» εξετάζει 40 πόλεις της Ευρώπης (συν Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Ιερουσαλήμ) με σειρά κριτηρίων που σχετίζονται με την ορθή διαχείριση του νερού. Η μόνη ελληνική πόλη της λίστας είναι η Αθήνα, η οποία βαθμολογήθηκε με 4,9 βαθμούς (με άριστα το 10). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Αθήνα συγκέντρωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην ποιότητα του πόσιμου νερού και την πρόσβαση σε αυτό (10), τη διαχείριση των λυμάτων και την «ανακύκλωση» της λυματολάσπης (9,2).

Μηδέν στο πράσινο

Αντίθετα, είχε πολύ χαμηλή βαθμολογία στην ανάκτηση φωσφόρου και άλλων ουσιών από τα λύματα, στην ανάκτηση ενέργειας από τα αστικά λύματα (όσο κι αν αυτό αποτελεί συζητήσιμη επιλογή) και το ποσοστό των χώρων πρασίνου στην πόλη, στα οποία βαθμολογήθηκε με μηδέν. «Το δίκτυο ύδρευσης της Αθήνας βρίσκεται σε καλή κατάσταση και η επεξεργασία των λυμάτων είναι επαρκής. Παρά ταύτα, η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων και οι πολιτικές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή χρήζουν σημαντικής βελτίωσης», αναφέρει ο «Ατλαντας». Την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στις 40 πόλεις συγκέντρωσε το Αμστερνταμ (8,3) και ακολουθούν τέσσερις σουηδικές πόλεις: το Ελσινμποργκ (7,8), το Μάλμο (7,7), το Κρίστιανσταντ (7,5) και η Στοκχόλμη (7,3). Σε υψηλή θέση βρίσκονται Βερολίνο (7,2) και Κοπεγχάγη. Τη χαμηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνουν το Γαλάτσι της Ρουμανίας (2,4), το Βουκουρέστι (2,9), η Βάρνα (2,9), η Κωνσταντινούπολη (3,5), η Αγκυρα (3,7) και το Ρέικιαβικ (3,9). «Το νερό αποτελεί αναντικατάστατο πόρο για την κοινωνία, ο οποίος όμως είναι ανανεώσιμος μόνον εάν τον διαχειριζόμαστε ορθά. Οι πόλεις, που φιλοξενούν τρεις από τους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε., δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ευαισθητοποιηθούν εις ό,τι αφορά τον πολύτιμο αυτόν πόρο και να τον διαχειρίζονται με περίσκεψη», σχολιάζει ο Καρμένου Βέλα, επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή