Τα ξενοδοχεία ζωντανεύουν

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Roof Garden Bar Restaurant / The Zillers

Το Τσίλλερς, όπως προφέρεται σωστά το ξενοδοχείο στην οδό Μητροπόλεως που έχει γίνει talk of the town, τα έκανε κάπως ανάποδα τα πράγματα. Χρονικά. Πέρυσι τον Απρίλιο άνοιξε πρώτα το roof garden του ως μπαρ-εστιατόριο και έξι μήνες αργότερα εγκαινίασε και το boutique hotel. Ίσως γι’ αυτό να έκανε τόση επιτυχία ως μπαρ όχι μόνο για τους πελάτες του ξενοδοχείου, αλλά και για ένα αθηναϊκό κοινό γύρω στα 35 με 40 που ερωτεύτηκε τη θέα στη Μητρόπολη και την Ακρόπολη, το πιο κάζουαλ στυλ που έχει από αυτό που έχουμε συνηθίσει στα μπαρ ξενοδοχείων, το ξεχωριστό φαγητό και τα ιδιαίτερα ποτά. Εδώ δεν έρχονται μόνο οι κλασικοί θαμώνες του κέντρου, αλλά και παρέες από μακρινές συνοικίες, όπως η Κηφισιά ή η Γλυφάδα, καθώς το Ziller’s κατάφερε να γίνει προορισμός. Η ελληνική δημιουργική κουζίνα συνδυάζεται με μια ενδιαφέρουσα λίστα κοκτέιλ του Γιάννη Σαμαρά, την οποία δουλεύουν καθημερινά οι head bartenders Γιώργος Σαρματάς και Χρυσάνθη Μπίσγου. Σε αυτήν θα βρούμε ποτά που συνδυάζονται τέλεια με κάποια πιάτα του μενού, αλλά και κλασικά κοκτέιλ που έχουν «πειραχτεί» δημιουργικά. Το roof garden ανοίγει για το κοινό στις 10 το πρωί και χτυπάει καμπανάκι για last call στη 1 τις καθημερινές και στη 1.30 τα Σαββατοκύριακα. Η κουζίνα κλείνει τα μεσάνυχτα.

Μητροπόλεως 54, Αθήνα
Τα ξενοδοχεία ζωντανεύουν-1

M Bar / Electra Metropolis Palace

«Ένα prosecco με μύρτιλο» ήταν η πρόταση του μπαρτέντερ του M Bar στο Electra Metropolis Palace όταν έδειξα προβληματισμένη για το τι να πιω 7 η ώρα απόγευμα Πέμπτης. Όσοι κάθονται στο μπαρ εδώ δεν χρειάζονται κατάλογο, καθώς στόχος των μπαρτέντερ είναι να προσαρμόζουν το κοκτέιλ στον κάθε άνθρωπο που κάθεται στην μπάρα τους. Και η επιλογή ήταν όντως εξαιρετική για την ώρα και τη διάθεση. Η πρώτη μου αντίδραση λίγο νωρίτερα όταν μπήκα στον χώρο ήταν, όπως ενημερώθηκα, αρκετά συνηθισμένη: με ένα «ουάου» αντιδρούν όλοι στη θέα που αντικρίζουν στον 10ο όροφο του ξενοδοχείου, όπου η Ακρόπολη πίσω από την μπάρα και τα χρώματα από το ηλιοβασίλεμα εξασφαλίζουν την πρώτη καλή εντύπωση. Τόσο όμορφο είναι εδώ το ηλιοβασίλεμα, που έχει και δικό του κοκτέιλ, το Metropolis Sunset, που κάνει θραύση. Κόσμος από 25 έως 50 ετών κυρίως, όχι μόνο πελάτες του ξενοδοχείου, αλλά και Αθηναίοι σε βόλτα, μετά τα ψώνια, πριν από το δείπνο, μετά το σινεμά ή το θέατρο έρχονται να πιουν τον καφέ (έως τις 7), το απεριτίβο ή το κοκτέιλ τους (έως τις 2.30 περίπου) με μουσική συνήθως ambient, lounge, jazz, chill out και πιο ανεβαστικούς ρυθμούς τα Παρασκευοσάββατα, σε τιμές λογικές αν υπολογίσει κανείς τη θέα που προσφέρεται: από 10 έως 15 ευρώ τα κοκτέιλ και από 7 έως 10 τα ποτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρείτε και ακριβότερα και σπανιότερα πράγματα. Και αν πεινάσετε, μην ανησυχείτε. Παρότι το M bar είναι αποκλειστικά μπαρ, προσφέρει και πλατό τυριών-αλλαντικών, ενώ δίπλα του ακριβώς φιλοξενείται και το εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Μητροπόλεως 15, Αθήνα
Τα ξενοδοχεία ζωντανεύουν-2

Galaxy Bar / Hilton Hotel

Εδώ έχουν δώσει σόου από τον Ντέμη Ρούσσο μέχρι τον Δάκη. Έχουν φιλοξενηθεί και πιει το ποτό τους από τον Ωνάση και τον Σινάτρα μέχρι την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Τι να πει κανείς για το Galaxy; Το μπαρ του ξενοδοχείου Χίλτον της Αθήνας είναι πια θρύλος. Αντίθετα με τα περισσότερα μπαρ των ξενοδοχείων, δεν μένει μόνο στη χαλαρή κατάσταση της ωραίας θέας και της chill out μουσικής, αλλά «κλαμπίζει» αρκετά, καθώς στον εσωτερικό του χώρο με τους ιπτάμενους δίσκους-φώτα που συμβολίζουν τους πλανήτες του Γαλαξία, όταν η ώρα περνά, η μουσική γίνεται up beat, ο κόσμος χορεύει, τα συχνά πάρτι με DJs ξεσηκώνουν τους θαμώνες, που κατά 60% είναι εκτός ξενοδοχείου. Αν πεινάτε, προσφέρονται finger food και sushi, καθώς η συνεργασία του μπαρ με την κουζίνα του εστιατορίου που φιλοξενείται ακριβώς δίπλα είναι αγαστή, τα κοκτέιλ ξεκινούν από 12 ευρώ και φτάνουν τα 20, στα ποτά οι τιμές κυμαίνονται από 11 έως 35 και το ποτήρι κρασί ξεκινά από 8 ευρώ. Το κοκτέιλ lemon pie που μου τράβηξε την προσοχή μεταξύ των signature cocktails του καταλόγου δίνει τον τόνο για το ύφος της cocktail list: πρωτότυπο, πληθωρικό, γευστικά εξεζητημένο. Και πέρα από όλα αυτά, η θέα… θέα. Στη βεράντα του Galaxy η Αθήνα «πιάτο» και ό,τι κι αν γίνεται στη Βασιλίσσης Σοφίας, από κάτω, μοιάζει μακρινό. 

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα
Τα ξενοδοχεία ζωντανεύουν-3

Above Bar / Wyndham Grand Hotel 

Το μετρό του Μεταξουργείου σε αφήνει σχεδόν έξω από το νέο Wyndham Grand Hotel, που άνοιξε την 1η Δεκεμβρίου και ζει τώρα την πρώτη του ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή σεζόν, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στη γειτονιά της πλατείας Καραϊσκάκη. Το εντυπωσιακό χειμωνιάτικο Silk lounge bar στο λόμπι δίνει τη σκυτάλη στο Above Bar στον 9ο όροφο –με πισίνα καταρράκτη και θέα 360 μοιρών σε όλη την Αθήνα μέχρι και τη θάλασσα– όπου μπορείς να απολαύσεις 10 signature cocktails «παντρεμένα» με ethnic street foods από αντίστοιχες χώρες. Μη χάσετε το μίνι μπέργκερ σε μαύρο ψωμάκι από βρώσιμο άνθρακα (!) με παρμεζάνα, μπέικον και μαγιονέζα τρούφας στο αμερικανικό μενού, που συνοδεύεται από κοκτέιλ με bourbon και χειροποίητο σιρόπι μελιού με λάδι τρούφας. Οι τιμές των κοκτέιλ είναι 12 ευρώ, ενώ τα street food bites κυμαίνονται από 7,50 έως 10 ευρώ, στα combos όμως υπάρχουν καλύτερες τιμές. Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το βράδυ το Above προσφέρει θέα και lounge μουσικές, με τον ρυθμό να ανεβαίνει τα Παρασκευοσάββατα σε πελάτες του ξενοδοχείου αλλά και σε 30 something και άνω που έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν το μαγικό roof garden.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο
Τα ξενοδοχεία ζωντανεύουν-4

Alexander’s Bar / Μεγάλη Βρεταννία

Αν γυρίζατε μια ταινία και θέλατε σε μια σκηνή ένα μπαρ ξενοδοχείου, εδώ θα ερχόσασταν. Το Alexander’s, το εμβληματικό μπαρ της Μεγάλης Βρεταννίας με τη σπάνια ταπισερί του 18ου αιώνα πίσω από την μπάρα,  που απεικονίζει την είσοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα, είναι από τα πιο ιδιαίτερα και αριστοκρατικά μέρη της Αθήνας – και όχι μόνο: το περιοδικό Forbes το έχει αναδείξει το καλύτερο μπαρ ξενοδοχείου στον κόσμο! Εδώ παίζει μόνο κλασική μουσική ή το πιάνο στην είσοδο, ο διάκοσμος είναι πολυτελής, η μυρωδιά του χώρου τόσο χαρακτηριστική που πωλείται ως αρωματικό στο gift shop, ενώ στο διπλανό τραπέζι μπορεί να κάθονται πρίγκιπες και σεΐχηδες, πολιτικοί και επιχειρηματίες. Εγώ προτιμώ την μπάρα όπου ο head bartender, Στέφανος Βαλκανιώτης, και η ομάδα του προσφέρουν βασιλική περιποίηση. Έχουν φτιάξει ποτό μέχρι και στον Τζέιμς Μποντ! Όταν ο Πιρς Μπρόσναν ήπιε το Dry Martini που σαν γνήσιος Μποντ είχε παραγγείλει, ο κ. Βαλκανιώτης τον ρώτησε πώς του φάνηκε. «Και τι  απάντησε;» τον ρωτώ με αγωνία. «Με κοίταξε για λίγο και είπε: “Μπορώ να έχω άλλο ένα;”». Αν καταφέρεις να ικανοποιήσεις και τον 007, τότε κάτι κάνεις καλά. Επιλογές αποσταγμάτων, για παράδειγμα. Eδώ θα βρει κανείς σπάνιες συλλογές, όπως τα single malt Macallan series του 1937, του 1940, του 1946, του 1952, του 1969, του 1973 και το εκπληκτικό Luis XIII Black Perl edition – φτάνει να αντέχει το πορτοφόλι σου. Παρ’ όλα αυτά, μπορείς να απολαύσεις το Alexander’s και με λιγότερα: τα κανονικά ποτά ξεκινούν από 11 ευρώ και τα κοκτέιλ από 14. Το μπαρ είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί για καφέ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή