Αψιμαχίες για τα μέτρα στη Βουλή

Αψιμαχίες για τα μέτρα στη Βουλή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελλοντικές μειώσεις στα μισθολόγια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με άγνωστο ύψος, άγνωστη έναρξη εφαρμογής, αλλά και άγνωστη ημέρα προψήφισής τους, εμπεριείχαν οι τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Aμυνας σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Δημ. Βίτσας, με αφορμή επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ενόψει των νέων μέτρων που θα κατατεθούν προς ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία το αμέσως προσεχές διάστημα, υποστήριξε μεν ότι οι αποδοχές των υπηρετούντων σήμερα δεν θα μειωθούν «ούτε κατά ένα cent», πλην όμως άφησε ανοιχτό το τί θα συμβεί για εκείνους που είναι σήμερα στη Σχολή Ευελπίδων.

«Απλά να ξέρετε το εξής: Το μισθολογικό κόστος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μειώνεται ούτε κατά ένα cent. Οι αμοιβές που απολαμβάνουν –μεγάλη λέξη το «απολαμβάνουν», ρητορική λέξη- οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ –τους αναφέρω συγκεκριμένα- οι οποίοι αυτήν τη στιγμή είναι στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν θα αλλάξουν. Δεν μειώνεται ο μισθός τους ούτε κατά ένα cent», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, για να συνεχίσει, έχοντας έναν ενδιαφέροντα μικρό διάλογο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Από κει και πέρα, στη βάση των νέων ειδικών μισθολογίων, τα οποία θα έρθουν και μιλάμε από δω και πέρα, δηλαδή όταν μιλάμε για τους αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων –να σας το πω έτσι- μιλάμε για αυτούς οι οποίοι θα βγουν μετά από τέσσερα χρόνια και η ειδική ρύθμιση η εσωτερική που μένει να την δούμε πλήρη, προβλέπει…

Α. Λοβέρδος: Την άλλη εβδομάδα θα τη δούμε;

Δ. Βίτσας: Αυτό τώρα, το Υπουργείο Οικονομικών το γνωρίζει, κύριε Λοβέρδο. Σας λέω τα δικά μου.

Α.Λ.: Είναι στον νόμο που έρχεται;

Δ.Β.:  Δεν το γνωρίζω. Και από εκεί και πέρα, δεν θα έχουμε μειώσεις ή θα είναι ελάχιστες, σε κάποια θα έχουμε και αυξήσεις.

Νωρίτερα, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο κ. Αθ.Θεοχαρόπουλος -επίσης από τη ΔΗΣΥ- άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που θα τεθούν προς ψήφιση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. «Κύριε Υπουργέ να μας πείτε, πού αγοράζετε μελάνι και αν το αγοράζετε με το κιλό για να υπογράφετε μνημόνια αφειδώς», είπε μεταξύ άλλων καυστικά ο κ. Λοβέρδος, προκαλώντας την διαμαρτυρία βουλευτή των ΑΝΕΛ. «Η χώρα δεν βγαίνει με αυτά τα νέα μέτρα. Σε αυτήν την κοροϊδία των μέτρων και των αντίμετρων δεν θα βρείτε υποστηρικτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τουλάχιστον, η οποία θα καταψηφίσει αυτήν την απαράδεκτη λογική», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Τόσος πόνος από τη μεριά της αντιπολίτευσης, επειδή άνοιξε πλέον ένας ορατός δρόμος για να τελειώσει η μνημονιακή περίοδος;», σχολίασε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Το να λες αν το καλοκαίρι του 2018 θα ολοκληρωθεί η μνημονιακή περίοδος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η προσπάθεια, ώστε να ανασυγκροτηθεί η χώρα σε δύο επίπεδα και να χαρακτηρίζεται από δύο επίπεδα, που το ένα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και το άλλο είναι η δίκαιη αναδιανομή. Αυτά τα δύο μαζί είναι αυτό που λέμε η δίκαιη ανάπτυξη. Δεν θα σταματήσει αυτό το πράγμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλο κομμάτι της αντιπολίτευσης θα παραμείνει μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια και μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2019 στον ρόλο του ρεπόρτερ. Γιατί πολιτική πρόταση δεν μπορεί να κάνει, δεν έχει να κάνει και ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Φοβούμαι ότι θα μπει σε μια διαδικασία ενός στρατηγικού αδιεξόδου που βέβαια δικό της θέμα είναι το πώς θα το επιλύσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή