Αντιδράσεις Αγκυρας κατά ΗΠΑ

Αντιδράσεις Αγκυρας κατά ΗΠΑ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοβροντία αντιδράσεων προκάλεσε στην Αγκυρα η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση προειδοποιεί για βαριές επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί από τον πρόεδρο Ερντογάν να ματαιώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, υπό το φως της πρόσφατης εξέλιξης.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ακόμη την ευκαιρία να σταθμίσει τις τουρκικές ευαισθησίες γύρω από το ΡΚΚ», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, για να προσθέσει: «Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν οπωσδήποτε επιπτώσεις, οι οποίες θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις ΗΠΑ».

Την Τρίτη, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τον εξοπλισμό των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως εμπροσθοφυλακή στην εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ράκας, οιονεί πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Οι SDF περιλαμβάνουν Αραβες και Κούρδους μαχητές, με ισχυρότερη δύναμη την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, ένοπλο βραχίονα του συροκουρδικού κόμματος PYD. 

Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το PYD ως παρακλάδι της κουρδικής, αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Αγκυρα, αλλά και από την Ουάσιγκτον. «Τόσο το ΡΚΚ όσο και η YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε όπλο που πέφτει στα χέρια τους είναι μια απειλή για την Τουρκία», διεμήνυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Καταδίκη

Την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ καταδίκασε έντονα και η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κεμαλικού κόμματος CHP, Μπουλέντ Τεζκάν, κάλεσε χθες τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται να συναντηθεί στις 16 Μαΐου με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις προσπάθησε να κατευνάσει την Αγκυρα. «Θα μελετήσουμε τις ανησυχίες της. Θα συνεργαστούμε στενά με την Τουρκία, στηρίζοντας την ασφάλειά της στα νότια σύνορά της», τόνισε από τη Λιθουανία ο Αμερικανός αξιωματούχος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή