Η Κύπρος θα αναπτύσσεται με 2%-2,5% το 2017-2018

Η Κύπρος θα αναπτύσσεται με 2%-2,5% το 2017-2018

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό 2%-2,5% αναμένεται να κινηθεί η ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία το 2017 και το 2018, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), που παρακολουθεί 36 χώρες από το Μαρόκο και την Τυνησία μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και την Αρμενία. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της προειδοποίησε ότι τα υψηλά επίπεδα δανεισμού και η συσσώρευση επισφαλών δανείων στην Κύπρο είναι προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατόν. Από τη Λευκωσία, όπου έλαβε χώρα η 26η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, η EBRD τόνισε πως η Κύπρος κατάφερε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2015, με την οικaονομική δραστηριότητα να βαδίζει με ρυθμό 1,7%.

Το 2016, οι επιδόσεις της ήταν υψηλότερες του αναμενομένου, με ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8%. Ο τουρισμός αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη, αλλά οι συνθήκες βελτιώθηκαν στον κατασκευαστικό κλάδο και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών από λογιστικές και νομικές εταιρείες. Ο πρόεδρος της EBRD Σούμα Κακραμπάρτι δήλωσε πως «είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα που έχουν αποφέρει οι άνω των 220 εκατ. ευρώ επενδύσεις μας στην Κύπρο, μέχρι σήμερα». Είπε, επίσης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ότι «η ετήσια γενική συνέλευση έχει φέτος ιστορική σημασία, διότι πραγματοποιείται σε μια χώρα όπου η EBRD έχει επενδύσει μόνον για μία τριετία, αποδεικνύοντας πως μπορεί να εμπνέει, να ανταποκρίνεται άμεσα και, κυρίως, να φέρνει αποτελέσματα».

Η EBRD έχει παίξει ενεργό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, αποκτώντας μερίδιο 5% στην καθεμία. Συνέβαλε, επίσης, στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, στη βελτίωση του καθεστώτος εταιρικής διακυβέρνησής τους και στη στρατηγική «εκκαθάρισης» από μεγάλο όγκο επισφαλών δανείων. Η Τράπεζα Κύπρου, η μεγαλύτερη της χώρας, έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 63% του ενεργητικού της προ διετίας στο 54,8% το 2016. Η Ελληνική Τράπεζα, η δεύτερη μεγαλύτερη της Κύπρου, έχει υπογράψει συμφωνία με την τσεχική APS Holding για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και των ακινήτων που ήταν υποθηκευμένα σε αυτά.

Πέραν του ρόλου που έπαιξε στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου, η EBRD εγκαινίασε ένα πρόγραμμα εμπορικών χρηματοδοτήσεων στην Κύπρο το 2015. Οπως σχολίασε ο πρόεδρος της EBRD, η Κύπρος ήταν η τρίτη πιο ενεργή χώρα στη χρηματοδότηση εμπορικών δραστηριοτήτων το 2016, διευκολύνοντας την εκτέλεση περίπου 180 συναλλαγών 80 εκατ. ευρώ ανάμεσα στην Κύπρο και σε 24 άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. «Δοθείσης της ευκαιρίας, θα πρέπει να συγχαρούμε την Κύπρο για την επιτυχία της να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση και να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος της EBRD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή