Στην κρίση του ΥΠΟΙΚ η ασυλία όσων χειρίζονται αναδιαρθρώσεις δανείων

Στην κρίση του ΥΠΟΙΚ η ασυλία όσων χειρίζονται αναδιαρθρώσεις δανείων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαδικασία παροχής νομικής κάλυψης σε τραπεζικά στελέχη αλλά και κρατικά στελέχη που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις και ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων, καθώς τελικός κριτής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι για την ασυλία ή όχι των τραπεζικών στελεχών θα αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών έπειτα από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, εισήγηση που ωστόσο θα έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, θα είναι στην απόλυτη ευχέρεια του υπουργού να αποφασίζει. Ακόμα περισσότερο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ορίζει η ίδια ποια διεύθυνση της ΤτΕ θα πραγματοποιεί τις σχετικές εισηγήσεις. Η παραπάνω διαδικασία κρίνεται ως πλήρως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, η οποία και θα αποφασίζει αν θα διωχθούν ή όχι τραπεζικά στελέχη χωρίς σαφή και αντικειμενικά κριτήρια. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αν δεν αλλάξει στην ουσία δεν θα υπάρχει νομική κάλυψη, με τελικό αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχουν αποστείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να περιλαμβάνει η διάταξη ώστε το σχετικό πλαίσιο να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό. Διαρρέεται ότι η ΤτΕ απορρίπτει κάθε πρόταση που την εμπλέκει ως κριτή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο ρόλος της να επικεντρωθεί στην πιστοποίηση ότι κάθε αναδιάρθρωση επιχείρησης που πραγματοποιείται έχει γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της ΤτΕ αλλά και τους εσωτερικούς κανονισμούς και κανόνες της κάθε εμπλεκόμενης τράπεζας. Με λίγα λόγια, αν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει τις προτάσεις αυτές, επιδιώκοντας να έχει η ίδια τον έλεγχο στις σχετικές αποφάσεις. Πάντως, το ζήτημα της ασυλίας συζητείται εδώ και πολύ καιρό και θεωρείται κρίσιμο για την επιτάχυνση αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων, και κατ’ επέκτασιν της αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου ήδη έχει χαθεί πολύ χρόνος. Σημειώνεται ότι «κούρεμα» δανείων μπορεί να γίνει μόνο σε επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η συμμετοχή νέων επενδυτών με εκδίωξη των παλαιών μετόχων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η παροχή νομικής κάλυψης αποτελεί προαπαιτούμενο όχι μόνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών, αλλά κυρίως για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν και «κούρεμα» δανείων. Σημειώνεται ότι σημαντικό κομμάτι στον σχεδιασμό των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων.

Μέχρι τώρα τα εμπλεκόμενα στελέχη αποφεύγουν να υπογράψουν, καθώς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διώξεων. Πολύ περισσότερο στο σημερινό πλαίσιο του εξαιρετικά ανεπαρκούς δικαστικού συστήματος, όπου συχνά εξετάζουν οικονομικής φύσης υποθέσεις δικαστικά στελέχη με ανεπαρκείς οικονομικές γνώσεις. Επιπλέον οι σχετικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, που σημαίνει ότι όσα στελέχη διώκονται μπορεί να περιμένουν χρόνια μέχρι να εξεταστούν –και ακόμα περισσότερο– για να δικαστούν οι υποθέσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή