«Κάνουμε τη φυλακή πιο ανθρώπινη»

«Κάνουμε τη φυλακή πιο ανθρώπινη»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για μια φυλακή διαφορετική από τις άλλες. Διαθέτει πολλές δραστηριότητες για τις κρατούμενες, ιατρείο με όλες τις βασικές ειδικότητες, αλλά και κατάλληλες υποδομές, προκειμένου να φιλοξενεί τα 16 ανήλικα παιδιά που διαμένουν εκεί μαζί με τις έγκλειστες μητέρες τους. Ο λόγος για τις γυναικείες φυλακές της Θήβας, όπου, σε αντίθεση με άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί η αντιμετώπιση των συνηθέστερων προβλημάτων που αφορούν κυρίως τις συνθήκες κράτησης και την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων.

Εντός των φυλακών λειτουργεί Κέντρο Υγείας, στο οποίο παρέχονται υπηρεσίες από μόνιμο προσωπικό αλλά και από επισκέπτες ιατρούς. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό νοσοκομείο που στελεχώνεται από δύο μόνιμους γιατρούς, έναν οδοντίατρο και έναν γυναικολόγο, ενώ διαθέτει ως επισκέπτες-ιατρούς, ψυχιάτρους, ΩΡΛ, παθολόγο, πνευμονολόγο, έναν γενικό και έναν αγροτικό ιατρό. Ειδικά για τα ψυχιατρικά περιστατικά, πέραν των δύο ψυχιάτρων που επισκέπτονται τακτικά τις κρατούμενες, η φυλακή συνεργάζεται με τη ΜΚΟ «Κλίμακα» και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει έκτακτα και επείγοντα περιστατικά μέσω τηλεψυχιατρικής. «Εάν κάποια κρατούμενη έχει ανάγκη επείγουσας φροντίδας, συνδεόμαστε μέσω υπολογιστή με ψυχίατρο της “Κλίμακας”, ο οποίος δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση του περιστατικού», αναφέρει στην «Κ» ο προϊστάμενος των φυλακών Θήβας Γιώργος Μακρής. Πέραν της ιατρικής πρόνοιας, οι φυλακές της Θήβας δίνουν δυνατότητες εκπαίδευσης και ευρύτερης επιμόρφωσης στις κρατούμενες, ενώ λειτουργούν και διάφορα εργαστήρια. Οπως και σε άλλες φυλακές της χώρας, στη Θήβα λειτουργεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. «Υπάρχουν κρατούμενες που δίνουν Πανελλήνιες», εξηγεί ο κ. Μακρής, διευκρινίζοντας ότι, εκτός από την εκπαίδευση, εντός της φυλακής λειτουργούν ομάδες χορού και γυμναστικής, θεατρική ομάδα, ενώ παραδίδονται μαθήματα γλυπτικής, ζωγραφικής και Η/Υ. Πρόσφατα, ξεκίνησε συνεργασία μεταξύ της φυλακής και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με στόχο να ανεβεί στις αρχές Ιουλίου μία παράσταση στην οποία θα συμμετέχουν και κρατούμενες. «Προσπαθούμε, με όποια μέσα, έχουμε να κάνουμε τη φυλακή πιο ανθρώπινη, ώστε όταν φύγουν να έχουν κάποιο όφελος αλλά και για να αξιοποιούν καλύτερα τον χρόνο του εγκλεισμού τους», επισημαίνει ο κ. Μακρής.

Εντός της φυλακής λειτουργεί επίσης ραφείο όπου οι κρατούμενες ράβουν σεντόνια και με αυτά προμηθεύουν τις υπόλοιπες φυλακές της χώρας, ενώ στα «προσεχώς» είναι η λειτουργία ζαχαροπλαστείου και βρεφονηπιακού σταθμού, προκειμένου να στεγάσει τα 16 ανήλικα, από δύο μηνών έως τριών ετών, που ζουν στη φυλακή, σε ατομικά κελιά, μαζί με τις μητέρες τους. Τα παιδιά παρακολουθούνται από εθελοντή παιδίατρο, έχουν δικό τους διατροφικό πρόγραμμα, ενώ μπορούν να παίζουν στην παιδική χαρά που έχει διαμορφωθεί και στο προαύλιο των φυλακών. Τα δύο «μεγαλύτερα» παιδιά (τριών ετών) μεταβαίνουν καθημερινά σε παιδικό σταθμό στη Θήβα, με υπηρεσιακό αυτοκίνητο των φυλακών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή